Velika obljetnica

Mick Jagger o tajni najdugovječnijih rokera: ‘Naš biznis nije zabava za starce, ali mi se ne damo‘

Uoči prvog koncerta turneje kojom ‘The Rolling Stones‘ slavi 60 obljetnicu otkriva da je za njegov radni elan, uz svakodnevno vježbanje, zaslužno pokoje alkoholno piće

Premda tvrdi da rock'n'roll nije aktivnost za muzičare kad prevale 70-tu, Mick Jagger živi je dokaz da je to ipak moguće. Na sebi svojstven način opire se godinama i gura po svom kao što je činio dok je bio puno mlađi. Za njega je pitanje časti odraditi predstojeću turneju "The Rolling Stonesa" kojom slave 60 godina postojanja, dajući se fanovima do kraja. U ekskluzivnom razgovoru za The Times rekao je da bi se mogli izvući pjevanjem balada sjedeći na stolicama ali to neće učiniti. Svaki od 14 koncerata na obljetničkoj Sixty Tour koja počinje 1. lipnja u Madridu, bit će poput rođendanskog tuluma: svi znamo kakvi su kad tulumare i jedva čekamo.

image

Mick Jagger

AVALON/PROFIMEDIA

Pa ipak, ovaj put sve će biti drugačije. Nedostaje četvrti član legendarne ekipe, nerazdvojne od 1963. kad im se poslije šest mjeseci eksperimentiranja s raznim bubnjarima pridružio Charlie Watts. Bili su dream tim na pozornici i prijatelji 58 godina, do kolovoza prošle godine kad je Charlie preminuo u dobi od 80 godina. Bend je, teška srca, odlučio da će njegovo mjesto na već dogovorenoj turneji dobiti Amerikanac Steve Jordan. Najteži ispit u karijeri Jordan će polagati u Madridu, isti dan kad Ronnie Wood slavi 75. rođendan. Budući da su novog člana mjesecima "roštiljali" na probama ( bend ne spava na lovorikama, ne izlaze na pozornicu dok ne zvuče savršeno), očekuje se da će sve biti kako su Jagger, Wood i Richards predvidjeli.

Čitajte i: Neuništivi Keith Richards otkrio svoju emotivnu stranu: ‘Nedostaje mi njegov drski, mali osmijeh‘

Liječnici u backstageu

"Više ne očekujem da će Charlie biti iza mene kad se okrenem na koncertu. Ali često mislim na njega. Ne samo na probama ili na pozornici, već i na druge načine. često sam ga znao nazvati pa bi žustro razgovarali o utakmici Arsenala uoči derbija jer je navijao za Tottenham, a ja sam fan Arsenala. Nedostaje mi kao prijatelj", kaže Jagger dodajući da žali što na svirkama više nema biti Charliejevog "petljanja" s palicama za bubnjeve. Naime, svaki put kad bi došlo vrijeme nakloniti se publici, uvijek su čekali Charlieja. Pridružio bi im se zadnji jer je slagao palice na točno određeni način prije nego što bi ustao sa svog mjesta.

image

Rolling Stones dobili su i vlastitu seriju poštanskih markica

FOTOGRAFIJE: FERRARI/PROFIMEDIA

Svjestan je da njihov biznis nije za starce. S druge strane, vrijeme ih još nije pregazilo, a imaju i 60 razloga za "kotrljanje" na novoj turneji, prenosi Yahoo.

“Rock je stvoren za nezrele. Nemam iluzija oko toga, ali nije nužno da takvi morate ostati da bi opstali", kaže glazbenik koji je 2019. podvrgnut zahvatu zamjene srčanog zaliska. Budući da se Ronnie Wood 2017. borio s rakom pluća, u backstageu će ih na svakom koncertu pratiti liječnički tim.

Čitajte i: Charlie Watts bio je roker vjeran jednoj ženi i odijelima: Najveći gospodin među glazenicima svog doba

Na upit kako uspijeva ostati na visini zadatka (Jagger i Richards imaju 78 godina), kaže da pazi na sebe koliko je moguće i pridržava se uvijek iste rutine. S fizičkim pripremama počinje šest tjedana prije prve probe s bendom. Malo po malo intenzivira vježbanje u teretani i treninge plesa, što nije problem jer radi na sebi svaki dan.

"Nikad nisam volio vježbati, ali moram. Poslije naporng dana priuštim si pokoje piće. Uglavnom ne pijem, ali posljednjih godina stalno se nečega odričem, pa mislim da sam i s time završio", kaže frontman "The Rolling Stonesa". Možda više nisu neobuzdani kao nekada, ali iskre nisu nestale: u plamen će ih pretvoriti prva rođendanska svirka.

Linker
17. travanj 2024 17:11