VLADO KOS/CROPIX
tužna vijest

Odlazak legendarnog voditelja uz koji su mnogi odrastali: Minja Subota preminuo u 82. godini života

Minja je čak 18 godina vodio i uređivao dječju TV seriju "Muzički tobogan“ koju su pratila djeca širom bivše Jugoslavije.

Minja je čak 18 godina vodio i uređivao dječju TV seriju "Muzički tobogan“ koju su pratila djeca širom bivše Jugoslavije.

Popularni srpski voditelj Minja Subota, uz kojeg su mnogi odrastali, preminuo je u 82. godini života. Kako pišu srpski mediji, Minja je hitno prevezen u bolnicu na odjel pulmologije zbog bolesti pluća s kojom se borio duže vrijeme.

Od legendarnog Minje na Facebooku se oprostio zamjenik beogradskog gradonačelnika Goran Vesić.

"Umro je Minja Subota. Naš Minja uz koga smo svi rasli. Minja koji nas je pjesmom učio da budemo dobri ljudi i da razumijemo svijet. Minja koji je uvijek bio vedar i nasmijan i kada se borio s teškom, podmuklom i opakom bolešću. Bio je inženjer elektrotehnike. Bio je uspješan glazbenik, pjevač, skladatelj, kantautor, scenarist i kreator brojnih radio-televizijskih emisija. Toliko je volio djecu. Kreirajući i skladajući za najmlađe, ostao je dijete u duši. Počivaj u miru Minja. Mnogo ste se mučili proteklih nekoliko godina, ali niste dali da se to primijeti", napisao je Vesić.

Voditelj je rođen u Sarajevu 8. prosinca 1938. godine kao Milan Subota, a osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu. Tamo je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu stekao je diplomu inženjera elektrotehnike, a pohađao je nižu i srednju glazbenu školu.

Čitajte i: Preminuo glumac Milan Lane Gutović: Pamtimo ga po ulozi u filmovima 'Tesna koža'

Minja je napisao brojne pjesme za djecu, kao što su "Razbole se lisica", "Išli smo u Afriku", "Slon lepotan Dondolan", "Deca su ukras sveta", "Rekao sam brezi i topoli" i druge.

image
Minja Subota 2021.
VLADO KOS/CROPIX

Osim toga, dugo je radio kao voditelj i autor dječje TV serije "Muzički tobogan“ koja je poznata širom bivše Jugoslavije. Prikazivala se čak 18 godina i rušila rekorde po gledanosti. Minja je bio i predsjednik Saveza estradnih umjetnika Jugoslavije i Srbije te je snimio veliki broj albuma u Jugoslaviji i Rusiji.

Iza njega je ostao sin Miloš kojeg je dobio u braku sa suprugom Brankom Jeremić Subotom koja je preminula 2018. godine.

Linker
08. svibanj 2024 11:51