POZNATE DAME

One ruše predrasude i ikone su ‘body positivity‘ pokreta: Od Lane Jurčević i Uršule Tolj do zanosnih latina

Poznate dame odlučile su reći dosta nerealnim idealima ljepote i svojim primjerom postale uzori mnogim ženama koje su svih ovih godina bile opsjednute fizičkim izgledom. Ne možemo biti savršene, niti jesmo niti ćemo biti, no bitna je poruka, a to je da, unatoč svemu, naučimo voljeti svoje tijelo.

Body positivity odnosi se na to da svi trebaju imati pozitivno sliku i mišljenje o svojem tijelu, neovisno o tome što društvo smatra prihvatljivim ili lijepim. Jedna od zvučnijih imena kad je u pitanju body positivity u Hrvatskoj je svakako glazbenica i poduzetnica Lana Jurčević. U ekskluzivnom intervjuu koji je dala Gloriji i na snimanju gdje je pokazala sve svoje „nesavršenosti”, rekla je kako joj je dosta promoviranja nerealnih tjelesnih proporcija.

image
Lana Jurčević ikona je body positivityja u Hrvatskoj.
PETRA RIA

"Da budem iskrena, umorila sam se od traženja 'savršenih slika' koje ću objaviti na društvenim mrežama. Htjeli priznati ili ne, svi mi koji već imamo ili želimo izgraditi tu online zajednicu postavljamo si pitanja: imam li dovoljno novih fotografija, jesu li dovoljno dobre, hoće li se dovoljno sviđati ljudima koji me prate... Jao, tu mi se vide podočnjaci, tu celulit, tu mi frizura nije dovoljno dobra. I onda nas to dovodi do konstantnih 'ispravaka'. Vjerujem da to utječe na nas i na nekoj podvjesnoj razini”, rekla je u intervjuu za Gloriju.

Čitajte i: Nova era stiže, a predvodi je Lana Jurčević! Pogledajte potpuno netaknute fotografije naše ikone 'body positivityja'

Tu je i voditeljica i urednica Uršula Tolj, također zvijezda jedne od naših ljetnih naslovnica. Ponosno je pozirala u badiću i pritom bez problema istaknula i ožiljak na svome trbuhu. O tome je otvoreno govorila u intervjuu te se osvrnula i na "zločeste" komentare o tome kako je njezina suknja u emisiji "Kod nas doma" bila prekratka i neprimjerena za HTV.

image
Uršulu Tolj ne diraju kritike na njezine suknje u emisiji 'Kod nas doma'.
MARKO MISCEVIC/CROPIX CROPIX

"Ožiljak je iz jedne davne prometne nesreće. Bilo je to 1998., nakon što sam se preselila u Zagreb. Vozila sam kroz Gorski kotar i u jednom mi je zavoju parkirna kartica HRT-a pala na pod. Kao neiskusna vozačica mislila sam da je mogu podići tijekom vožnje. Dakako, sletjela sam s ceste i udarila u stablo. Uz dva slomljena rebra imala sam i jako unutrašnje krvarenje jer su mi jetra bila probijena na dva mjesta. Kirurg koji me operirao poslije mi se, u šali, ispričao zbog veličine ožiljka. Dug je desetak centimetara, no ja sam mu zahvalna što mi je spasio život”, rekla je Uršula. Iako na pragu pedesete doista izgleda senzacionalno, poput djevojčice, kaže kako nije opsjednuta svojim izgledom te joj je linija fit zahvaljući vježbanju i prehrani.

"Važno je naučiti voljeti sebe", rekla je Uršula.

Čitajte i: Uršula Tolj o silikonima, ožiljcima i udvaračima: 'Godine nisu važne, ali na ovo zbog ljubavi ne bih pristala'

Predvodnica ovog pokreta u Hrvatskoj je i influenerica Matea Miljan Rafaj. Prošlo ljeto odlučila je "izaći iz ormara" i na Instagramu objavila fotografiju na kojoj se jasno vidi celulit na njezinim nogama.

"Nedavno sam dobila komentar kako imam debele noge i da bih izgledala bolje ako smršavim. Da se razumijemo, komentar je na mjestu. Ako si možemo pisati 'draga, divna, najbolja, najljepša', možemo dati i konstruktivnu kritiku. Mršavije noge mogla bih imati ako propadnu pizzerije i tvornice slatkiša, a to ne želimo. Naravno, ne tvrdim da je ovo zdravo. Jednostavno, zavoliš tako kako je kada ne želiš vježbati”, napisala je, a mnoge pratiteljice hvalile su njezin pothvat.

Jedna od najzagriženijih zagovornica body positivity pokreta na globalnoj razini je latino diva meksičkog i kubanskog podrijetla Camila Cabello. Pokoji kilogram viška prihvatila je s osmijehom na licu, a cilj joj je da poglavito putem društvenih mreža današnju mladež educira o tome kako bi trebali prihvatiti sebe unatoč svim nesavršenostima. Priznajemo, to je ponekad teško jer nam se svakodnevno na društvenim mrežama plasiraju nerealni ideali kojima, ako ništa onda barem podsvjedno, težimo u ponekim situacijama.

image
Camila Cabello ponosna je na pokoji kilogram viška.
THEIMAGEDIRECT.COM/THE IMAGE DIRECT/PROFIMEDIA

Čitajte i: Latino diva Camila Cabello ruši sve predrasude: S ponosom pokazuje obline i nadahnjuje žene diljem svijeta

"Mi smo prave žene s oblinama i celulitom i strijama i masnoćom. I to moramo prihvatiti", rekla je u videu te poručila kako voli svoje tijelo.

Također, pjevačica Demi Lovato uvijek je iskrena sa svojim obožavateljima pa je tako i u slučaju njezinog tijela.

image
Demi Lovato
CHELSEA LAUREN/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Uvijek sam bila nesigurna oko svojih nogu, ali ovu fotografiju objavljujem zato što izgledam - tako sretno. Ove sam godine odlučila da se više neću opterećivati time da budem savršena. Naučiti voljeti svoje tijelo onakvo kakvo jest je izazovno, no život je izazovan. Svaki dan radim na tome, a priznajem da ponekad i zabrljam”, napisala je Demi. Ove godine je objavila i kako je nebinarna osoba, što je iznenadilo mnoge obožavatelje no zbog njezinog samopouzdanja svijet je, kaže, to jako dobro prihvatio.

Linker
23. travanj 2024 04:47