Odlazak velikana

Preminuo je glumac Krunoslav Šarić. Pamtimo ga po ulozi u ‘Gričkoj vještici‘

Prije četiri godine primio je nagradu za životno djelo na dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta. Rekao je tada kako je sretan, jer to je "najviše što se može dobiti u hrvatskoj glumačkoj obitelji" te je dodao kako je nagrada priznanje da nije uzalud potrošio 55 godina baveći se glumom i umjetnošću.

Preminuo je poznati hrvatski glumac Krunoslav Šarić, devet dana prije 79. rođendana. Najveći dio karijere bio mu je vezan uz kazališne daske, ali isto tako, pamte se njegove uloge u filmovima i televizijskim serijama. Rođen je u Derventi u Bosni i Hercegovini, a u Zagreb je došao na studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu koji je i završio 1969. godine u klasi Koste Spaića. Prvi angažman nakon diplome bio mu je u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku, u kojem je glumio sedam godina. Publika ga je mogla gledati u glavnim ulogama, primjerice, kao Macbetha u Shakespeareovu djelu ili kao Ivu u Vojnovićevu „Ekvinociju”, a mnoge je uloge ostvario i na Dubrovačkim ljetnim igrama. O tom je periodu pedeset godina kasnije za Dubrovački vjesnik rekao:

„Naš dolazak u Dubrovnik je kao prva ljubav. Bez velikih računica, uz punu predanost poslu, bilo je to druženje s ljudima iz raznih profesija koji su željeli da se nešto lijepo i značajno događa i u dubrovačkom teatru i u dubrovačkom orkestru i među brojnim slikarima. Odjedanput smo se počeli okupljati ne samo oko predstave nego i živjeti svakodnevno jedan zajednički život. To se ne zaboravlja. Bili smo podrška jedni drugima ili što je još ljepše, a to spada u prijateljstvo, ukazivali jedni drugima što je dobro, a što nam nije trebalo. Sljedeća predstava ili izložba bit će bolja, nastup orkestra biti će još bolji, govorili smo. Značilo je to pravi život i profesionalno i osobno.”

image

S Olgom Pakalović u Shakespeareovoj Na Tri kralja ili kako hoćete u režiji Aleksandra Popovskog

RANKO ŠUVAR CROPIX

Kasnije je otišao u Zagreb te je 1983. postao stalni član Drame Hrvatskog narodnog kazališta gdje je radio sve do odlaska u mirovinu 2010. godine. Radio je s najboljim domaćim kazališnim redateljima – Georgijem Parom, Ivicom Kunčevićem, Joškom Juvančićem, Kostom Spaićem i mnogim drugima. Osim u HNK, igrao je i u Teatru &TD, Teatru u gostima, s Histrionima.

Krunoslav Šarić dobio je za svoj umjetnički rad brojne nagrade i priznanja, a 2019. godine primio je priznanje za životno djelo na dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta. Tada je za Gloriju izjavio da je sretan zbog nagrade, jer je to najviše što se može dobiti u hrvatskoj glumačkoj obitelji te je duhovito dodao kako je nagrada priznanje da nije uzalud potrošio 55 godina baveći se glumom i umjetnošću. U cijelom nizu uloga koje je odigrao u bogatoj i dugačkoj karijeri kao najdražu ulogu tada je istaknuo ulogu Siniše u „Gričkoj vještici”. Glumio ga je u prvom histrionskom uprizorenju slavnog djela Marije Jurić Zagorke 1987. godine, kada je Neru glumila diva Ena Begović. Za scensku prilagodbu bio je zaslužan redatelj predstave Miro Međimorec, a dramaturginja je bila Lada Kaštelan.

image

Na otkrivanju spomen ploče hrvatskom književniku Ivanu Gunduliću i njegovoj Himni slobodi u Zagrebu 2010. godine

DRAGAN MATIĆ CROPIX

Zbog zdravstvenih tegoba Krunoslav Šarić posljednjih godina više nije nastupao na pozornici, a posljednje filmske uloge dao je u „Generalu” Antuna Vrdoljaka i „Dnevniku Diane Budisavljević” redateljice Dane Budisavljević. Šarićevo izražajno lice mogli smo vidjeti u šezdesetak filmova i televizijskih serija, a posebno se pamte njegove uloge u „Okupaciji u 26 slika”, „Maloj pljački vlaka”, „Glembajevima”, „Kad mrtvi zapjevaju” i drugima.

Linker
11. travanj 2024 19:37