Toni Kukuljica

Roditelji nisu bili oduševljeni odabirom glume, a on danas glumi Dražena Petrovića

Dubrovački glumac igra glavnu ulogu u predstavi "Dražen" čija će se zagrebačka premijera održati na dan kada bi Petrović proslavio 59. rođendan.

Zagrebačka premijera predstave "Dražen" posvećene sportskom i ljudskom geniju legendarnog šibenskog košarkaša Dražena Petrovića zakazana je 22. listopada u Gradskom kazalištu Trešnja, na Draženov 59. rođendan. Naslovnu ulogu u njoj igra 25-godišnji Toni Kukuljica, dubrovački glumac koji je upravo magistrirao glumu u klasi Dore Ruždjak Podolski.

Tekst za predstavu, koju je u koprodukciji Trešnje i šibenkog HNK režirao Paško Vukasović, nastao je prema stvarnim događajima i pričama članova Draženove obitelji, te prijatelja, a potpisuju ga Ivana Vuković i Paško Vukasović.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Košarkaški Mozart bio je "običan“ dječak koji je odrastao sa svim uobičajenim problemima koji prate njegove vršnjake. Uzor mu je bio stariji brat Aco kojeg u stopu, kopira i od njega upija kao spužva: "Da je Aco igrao nogomet, i ja bih. Da je igrao vaterpolo, i ja bih isto", govori glavni lik u predstavi koja je u srpnju oduševila Šibenčane.

"Atmosfera je bila odlična jer je predstava završila uz bakljadu i pjesmu "Život leti kapetane" posvećenu Draženu. Jako moćno i dirljivo, zauvijek ću pamtiti kako sam se s klincima slikao pola sata, igrao basket s njima, neponovljiv osjćeaj...", govori Toni Kukuljica, koji je odrastao u Dubrovniku, gradu koji živi za vaterpolo, ali se on odlučio za košarku.

image

Predstava "Dražen"

BOJAN-HARON MARKIČEVIĆ

"Prošlo je deset godina od zadnjeg treninga, ali još uvijek igram redovito sa svojom ekipom u Zagrebu, a to znanje mi je jako dobro došlo za predstavu", govori Kukuljica koji je iz Šipčine poviše Gruža, a sa svojom ekipom iz kvarta stalno je visio na školskom igralištu uz nogometnu i košarkašku loptu.

"Trenirao sam i nogomet, badminton, tenis, jiu-jitsu, ali košarku najduže", smije se Toni Kukuljica koji je u roditeljskom domu ostavio svog ljubimca, minijaturnog šnaucera Ringa.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

"Obožavao sam ga i svemu naučio, ali to više nije moj pas. Doma me nema već pet godina, pa je za gazde odabrao tatu i mamu", govori Toni dok mi pokazuje video na kojem njegov otac u košari na motoru vozi Ringa s motociklističkim naočalama da ga zaštiti od vjetra. Roditelji mu, kaže, nisu bili oduševljeni odabirom glumačkog studija u Rijeci, ali su mu danas najveća potpora.

"Da nisam prošao vjerojatno bih studirao kineziologiju u Zagrebu ili bih se bacio u glazbene vode", kaže Toni, samouki gitarist koji je svoje autorske skladbe objavljivao na Twitteru i prodavao na Bandcampu. Nije to bio veliki novac, ali čovjeka veseli, kaže.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Solo igrač s gitarom, zvuči kao Ibrica Jusić za 21. stoljeće, pitamo ga. "Taj neki đir, ali s modernijim, žešćim twistom. Ako me budete guglali nećete ništa naći, jer ih objavljujem pod pseudonimom", smije se Kukuljica, kojem je danas najveći gušt analogna fotografija. Šeće gradom i lovi zanimljive ljude i situacije na ulici, a svoj fotografski dnevnik objavljuje na Instagramu. Samo fotografije, bez ikakvog popratnog teksta, kao svojevrsni podsjetnik na ljude i događaje...

A što mu je za predstavu rekla Draženova majka Biserka Petrović? "Bila je jako zadovoljna, ali mi je rekla da pustim kosu i otada se nisam šišao. Mama uvijek zna najbolje i moram je slušati", kaže Toni koji nam je na kraju odgovorio na pet blic pitanja.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Najdraža plaža?

Volim stijene, na Đivovićima je najljepše.

Cura?

Dramaturginja, baš je diplomirala. Upoznali smo se na studentskom projektu koji je propao, ali smo mi ostali skupa.

Po čemu je Dražen bio poseban?

Po talentu, radu, upornosti, srcu, duhu... Kod njega se sve spojilo na najbolji način.

Najdraži klub?

Boston Celtics. Počeo sam pratiti NBA kad su bili prvaci i otad su mi najdraži.

Najzgodnija glumica?

Margot Robbie prije "Barbie", recimo u "Vuku s Wall Streeta".

image
BOJAN-HARON MARKIČEVIĆ
Linker
28. ožujak 2024 11:02