Kuhinja

Rumunjski vaterpolist obožava primorske specijalitete, a prijatelje osvaja slasnom tjesteninom na sto načina

Cosmin Radu, član zagrebačke Mladosti, otkrio je za magazin Gloria naučio je kuhati dok je igrao u Firenci, gdje se i udebljao desetak kila, pa sada pazi na kalorije i najčešće si priprema lagana jela - jer nije lako plivati s punim želucem.

Vaterpolist Cosmin Radu (39), Rumunj koji igra za zagrebačku Mladost, dobro govori hrvatski, iako se još zabuni s pokojim padežom, no za štednjakom puno manje griješi. Što i ne čudi jer je sedam godina proveo u Firenci gdje je igrao za Rari Nantes Florentia i uživao u najfinijim toskanskim specijalitetima, ali i usvojio osnovna kulinarska znanja.

Simpatični sportaš, koji je i kapetan rumunjske reprezentacije, već deset godina živi u Hrvatskoj, ima i našu putovnicu, a kad god ima vremena, iz Zagreba odlazi u Rijeku gdje je kupio stan. Tamo je, naime, tri godine igrao za klub Primorje, zaljubio se u more, stekao prijatelje, ali i prijateljice koje su ga naučile kuhati primorske specijalitete.

A iako u Rijeci kupuje namirnice na tržnici, u Zagrebu za to nema vremena pa u nabavu ide u dućane. Treninzi su mu, naime, do ranih popodnevnih sati, a ovih dana i navečer jer je otputovao u Beograd gdje se do 17. siječnja igraju kvalifikacijski turnir Regionalne vaterpolske lige.

Uz takav tempo popodneva provodi kod kuće, u stanu na Trešnjevci, gdje si pripremi nešto lagano za obrok jer, kako kaže, nije lako plivati s punim želucem.

Koji su vam najdraži okusi iz djetinjstva?

- Kolači iz slastičarnice u blizini moje kuće u rodnom Bukureštu. I danas prvo svratim u nju kad dođem kući. Sada znam da možda nije najbolja, ali meni je najdraža.

Koliko se rumunjska kuhinja razlikuje od hrvatske?

- Glavni obroci su čorbe, nešto jušno i uvijek s mesom, jedemo puno svinjetine, imamo i sarmu… Čini mi se da je naša kuhinja slična vašoj slavonskoj.

Što najčešće kuhate?

- Volim tjesteninu na sto načina, meso, svinjska rebrica, hamburgere koje sam radim uz neke zanimljive priloge poput karameliziranog luka, znam spremiti i kozice, ispeći ribu…

Karbonara

image
Karbonara je jedno od omiljenih jela vaterpolista Cosmina Radua.
MARKO MIŠČEVIĆ/CROPIX

Sastojci za dvije osobe:

  • 220 g spaghettona (debelih špageta)
  • 25 g slanine
  • pancete ili guanciale (sušeni svinjski obrazi)
  • 2 jaja i jedan žumanjak
  • 50 g ribanog parmezana
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • mljeveni papar, sol

Priprava

Staviti tjesteninu u kipuću posoljenu vodu. Slaninu izrezanu na veće kockice pržiti na maslinovom ulju dok ne postane hrskava. Dok se slanina prži, umutiti jaja s malo papra, mrvicu soli i pola količine ribanog sira. Kada je slanina gotova, ugasiti vatru, ukloniti višak masnoće te dodati skuhanu tjesteninu sa žlicom vode u kojoj se kuhala. Promiješati i nakon minutu, dvije umiješati umućena jaja. Paziti da temperatura tijesta nije previsoka kako se jaja ne bi ispekla. Servirati s ostatkom ribanog parmezana.

A zna li pripremati slastice, što uvijek mora imati u hladnjaku i što bi mogao jesti tri dana zaredom otkrijte u novom broju magazina Gloria!

Linker
23. travanj 2024 08:14