VEDRAN PETEH/CROPIX
kuhinja

Štreberica s kuhačom: Kao maloj mama mi je pripremala jela koja je smišljala po mojoj narudžbi

Zagrebačka glumica Natalija Đorđević voli kuhati moderna jela koja nikada ne priprema iz glave, već se slijepo drži recepta pa jedino u kulinarstvu nije sklona improvizaciji...

Zagrebačka glumica Natalija Đorđević voli kuhati moderna jela koja nikada ne priprema iz glave, već se slijepo drži recepta pa jedino u kulinarstvu nije sklona improvizaciji...

Unatoč tome što je odrasla na bakinoj domaćoj kuhinji, zagrebačka glumica Natalija Đorđević radije priprema modernija jela. Zbog brojnih poslovnih obaveza - s kazalištem Planet Art je imala stotu izvedbu komedije “Tko je ovdje lud”, a u matičnoj Gavelli priprema predstavu “Zagreb 2020” čija će premijera biti 27. studenog u Laubi, češće kuha brza, ali ukusna jela poput maštovitih salata, škampa na razne načine ili zimskih krem-juha. Iako je kao mala bila prilično izbirljiva, danas uživa u hrani, a najdraže su joj morske delicije s rakovima i školjkama.

Što se u vašoj obitelji najviše kuhalo?
- Odrasla sam na raznovrsnoj kuhinji jer su me učili da se mora sve jesti. Moja baka i njene sestre su bile odlične kuharice i obožavala sam njihova variva, meso, juhe… A kao maloj mama mi je pripremala jela koja je izmišljala po mojoj narudžbi jer nisam baš bila od nekog apetita. Tako bi mi radila razne skulpture od povrća i svako jelo imalo je ime. Primjerice, rekla bih joj da hoću Mickeyja Mousea u Savi - i ona bi to napravila pod uvjetom da sve pojedem.

Od koga ste najviše naučili o kuhanju?
- Baka je uvijek govorila da moram naučiti kuhati, ali ja baš nisam žudjela za tom vještinom. Mislila sam da nemam što učiti kad postoje recepti, pa tako i danas kuham. Tu sam totalna štreberica, uvijek ispred sebe imam recept ili upaljen video s kuharima koji polako objašnjavaju što i kako. Improvizaciju volim u svemu osim u kuhinji.

Koji vam je najdraži zagrebački recept?
- Broj jedan mi je zagrebački odrezak, a zatim štrukle.

Što volite grickati između obroka?
- Obožavam grickati. Mislim da je to zato što sam u kineskom horoskopu zec. Grickam sve - od kokica, badema, čipsa, tu sam baš nedisciplinirana. Pronašla sam i neki zdravi čips od slanutka koji mi je čak i fin. A grickam i ogromne količine mrkve.

Koji vam je najbitniji obrok u danu?
- Doručak. Uz obaveznu kavu, jedem zob s chia sjemenkama, obavezno smoothie, a ponekad i pečena jaja. Često ne stignem ručati pa mi se ručak i večera spoje u jedan obrok.

image
Juha od cikle i jabuke bogata je okusom.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Juha od cikle i jabuke

Sastojci:

  • 2 glavice kuhane cikle
  • 1/4 glavice celera, 1 jabuka,
  • 1 cm naribanog đumbira,
  • 1 glavica luka, 1 režanj češnjaka,
  • povrtni temeljac,
  • maslinovo ulje,
  • sol, papar


Priprava:

  1. Na ulju propirjati sitno narezani luk, dodati češnjak, đumbir i sitno narezane kockice celera. Preliti temeljcem i kuhati petnaestak minuta dok celer ne omekša.
  2. Potom dodati naribanu kuhanu ciklu i kockice jabuke te kuhati još desetak minuta.
  3. Začiniti po ukusu te sve usitniti štapnim mikserom dok ne nastane krem-juha. Prilikom serviranja dodati jogurt ili vrhnje.


A ima li Natalija neku gastro traumu i voli li slatko, čitajte u novom broju magazina Gloria, koji je na kioscima od četvrtka 26. studenog!

image
HM PRODUKCIJA
Linker
26. travanj 2024 01:48