KAMO NA IZLET

Vodimo vas na jedinstveno izletište nadomak Zagreba, u kraj koji živi s konjima i na konju

Ovog vikenda vodimo vas na malo drugačiju turističku turu: naša grafička urednica i strastvena jahačica Dejana Orešić testirala je prvu certificiranu konjičku stazu u Hrvatskoj dužu od 90 kilometara i vratila se puna dojmova i s obećanjem samoj sebi da će se tamo ponovno vratitit...

Nakon samo 45 minuta vožnje od Zagreba stiže se u Bjelovar, odličan odabir za šetnju i kavu na lokaciji od vaše uobičajene. No, ako odlučite produžiti automobilom još petnaestak minuta, kako biste stigli do Bilogore, priuštit ćete si izlet za pamćenje.

Ondje je, naime, prva međunarodno certificirana konjička turistička staza, jedina takva u Hrvatskoj.

image
Bilogorska konjička staza, prva je certificirane konjičke staza u Hrvatskoj dulje od 90 kilometara.
NEJA MARKICEVIC CROPIX

Ondje je i sjedište ENGEA Hrvatska, internacionalne asocijacije konjičkog turizma i nacionalne udruge konjičkih turističkih vodiča. Drugim riječima, Bilogora nudi posve drugačiji doživljaj prirode - na sedlu, dva i pol metra iznad zemlje.

image
Priroda, gastronomija i kulturna baština samo su neki od aduta ovog kraja.
NEJA MARKICEVIC CROPIX

Nemojte se obeshrabriti

Pritom, neka vas to što nikad niste sjeli na konja ne obeshrabri - debitanti ovdje mogu naučiti jahati zahvaljujući educiranim jahačima i uzgajivačima, od kojih su neki proteklih godina ondje otvorili i seoska turistička domaćinstva.

image
Bilogorski doručak: domaći suhomesnati proizvodi i bjelovarski sir kvargl samo su neki od specijaliteta ovog kraja.
NEJA MARKICEVIC CROPIX

Mjesta za okrjepu, stoga, ne nedostaje: bilogorska staza, naime, povezuje OPG-ove s ponudom autohtone hrane, vinarije, konjičke klubove, lovačke kuće i izletišta.

Pritom vas ne ispuštaju iz vida iskusni jahači i zaljubljenici u konje. Na takozvanim “horse welcoming” punktovima čekaju vas topli domaćini i dobri ljudi, a ponudit će vam kobasice, špek, čvarke, gulaš i bjelovarski kvargl, zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla, dobiven od svježeg kravljeg sira, a koji se nakon cijeđenja miješa sa solju i mljevenom crvenom paprikom te suši i dimi.

image
Kroz pitoreskne brežuljke i šume posjetitelje vode certificirani vodiči na konjima mađarske pasmine gidran.
NEJA MARKICEVIC CROPIX

To morate vidjeti

Poseban je doživljaj jahati uz šumsku cestu, od Planinarskog doma Kamenitovac prema mjestu Šandrovac, gdje se nalazi park skulptura.

image
Kod drvenog čardaka iznad Šandrovca nalazi se odmorište za konje i jahače.
NEJA MARKICEVIC CROPIX

Svijetle pruge, naime, jedina su galerija drvenih skulptura u ovom dijelu Europe, a izradili su ih studenti i profesori Kiparskog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu te gosti studenti iz cijelog svijeta.

image
Naša kolegica Deana Duić obećala je da će se na Bilogoru uskoro ponovno vratiti.
NEJA MARKICEVIC CROPIX

Zanimljivost kraja su i Bjelovarski graničari - husari 1756, povijesna vojna postrojba koja prenosi duh konjičke povijesti na brojnim manifestacijama.

Uz husare se veže i pasmina konja gidran, koju je u Austro-Ugarskoj monarhiji koristila vojska, a danas su to konji na kojima ćete ondje jahati i čija je populacija u Hrvatskoj upravo na Bilogori najveća.

image
Konjička staza povezuje OPG-ove, vinarije, lovačke kuće, konjičke klubove i izletišta - idealno za vikend izlet.

NEJA MARKICEVIC CROPIX

Kulturno-povijesno i prirodno bogatstvo kraja dalo je vjetar u leđa uzgajivačima, kojih je ondje danas mnogo više nego 2016., kada je staza dobila međunarodni certifikat.

Tako je hrvatski turizam dobio još jednu dimenziju - konjičku, i to autentičnu, u kraju koji živi s konjima i na konju.

image
Ako ste ikad imali želju jahati konja - onda je ovo pravo mjesto za vas.
NEJA MARKICEVIC CROPIX
Linker
29. ožujak 2024 21:28