Donald Trump kasnih osamdesetih s roditeljima i prvom suprugom - na vrhuncu životnog uspjeha
 Sonia Moskowitz / Zuma Press / Profimedia
potezima sablažnjava svijet

Problem zvan Donald Trump! Divlje dijete iz bogataške obitelji obilježile fatalne žene i jedna tragedija

Najnovijom odlukom da ukine financiranje WHO-a Donald Trump zgrozio je svijet. Nikako da shvati da politika nije njegovo gigantsko poslovno carstvo koje gradi već 50 godina.

Svijet se bori s pandemijom koronavirusa, a situacija u SAD-u je alarmantna. U opasnoj situaciji koja će ostati povijesno zapisana, kao glavni negativac mogao bi se jednog dana upisati američki predsjednik Donald Trump. Šokirao je ovih dana najnovijim potezom - odlučio je usred globalne pandemije ukinuti financiranje WHO-a.

Objasnio je to činjenicom da je WHO loše vodio početak epidemije te nije dovoljno brzo reagirao i istražio kako se virus pojavio u Kini krajem 2019. godine.

Dio predizborne kampanje

Obrušio se tako na Svjetsku zdravstvenu organizaciju i zgrozio svjetske čelnike, a već danima usto vodi i vlastitu kampanju protiv Kine koju okrivljuje za zlo koje je pogodilo cijeli svijet. Dio je to njegove predizborne kampanje. Jeftini populizam doveo je Trumpa na vlast prvi put, izbori u SAD-u se bliže, a iz ove izvanredne situacije Donald Trump pokušat će širenjem straha i panike ponovno sjesti na funkciju američkog predsjednika. Prokušana formula podebljana svjetskom krizom mogla bi Trumpa dovesti do još četiri godina na čelu SAD-a.

October 7, 1964 - New York, DC, United States of America - U.S President Donald Trump in his military school uniform pictured on page 107 of his 1964 New York Military Academy yearbook., Image: 390179694, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Seth Poppel / Zuma Press / Profimedia
Seth Poppel / Zuma Press / Profimedia
Donald Trump je zbog nestašne naravi u djetinjstvu poslan u vojnu školu

Hoće li mu Amerikanci oprostiti i najnoviji potez - prijetnju prekidanja zasjedanja Kongresa, koji bi mogao osjetiti svu težinu Trumpove ruke?

Ponižavanje i ušutkavanje novinara, zazivanje vanjskog neprijatelja, politiziranje problema koji je donijela pandemija, donedavno negiranje opasnosti i brzine širenja koronavirusa - hoće li ga sve to koštati mandata? Nećemo još dugo čekati na odgovore, izbori u SAD-u održat će se početkom studenog.


Često beskompromisan

Bešćutnom Trumpu mogla bi se, s druge strane, obiti o glavu karakterna crta koja ga je dovela do stvaranja nekretninskog carstva. Jer, novac za karakter i vrijednosti ne zna. Beskompromisni poslovni čovjek pomalo pomaknutog karaktera donedavno je mnogima bio simpatičan, svakako cijenjen u poslovnom smislu.

Pao je na onom važnom testu na kojem su pali mnogi svjetski, ali i domaći moćnici - nesposobnosti da stane na vrijeme.

Imao je i prije predsjedničke funkcije sve - novac, popularnost, veliku obitelj i medijsku pojavnost. No, nije imao moć. A ona je u stratifikaciji njegovih želja tijekom godina stigla na prvo mjesto, i to ranije nego što mnogi misle.

Donald Trump with His Parents Mary and Fred Trump 1994
Donald Trump with His Parents, Image: 389573595, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Rtalesnick/Mediapunch / Shutterstock Editorial / Profimedia
Rtalesnick/Mediapunch / Shutterstock Editorial / Profimedia
Od oca Freda Trumpa dobio je prvi kapital, ali i uhodani posao koji je kasnije proširio

Trumpovi su apetiti Amerikancima poznati odavno. Počeli su tijekom djetinjstva, kada je rođen u obitelji njujorškog nekretninskog tajkuna Freda Trumpa. Gledao je očeve pothvate, uživao u obilju i formirao se u ambicioznog mladog čovjeka. Nestašan kao dječak, s 13 godina poslan je u vojnu školu, a kasnije na Sveučilište u Pennsylvaniji gdje je pohađao poslovnu školu Wharton. Pripreman je od malena na to da bi jednog dana mogao naslijediti očevo poslovno carstvo, a nakon što je njegov stariji brat Fred postao pilot, postalo je jasno da je Donald mlada nada obitelji.

Poslovni uspon

Tragična priča okružuje Donaldovog brata Freda, a na američkom predsjedniku ostavila je posljedice. Budući da je njegov stariji brat preminuo u ranim 40-ima od posljedica alkoholizma, Trump otad ne pije niti puši. Posvetio se obiteljskom poslu i gradnji imidža neprikosnovenog zavodnika.

FILE PHOTO: Donald Trump and Melanie Knaus arrive for VH1's Divas Live concert at the Beacon Theater in New York City April 13, 1999. (Photo by Diane Freed)
Getty Images
Ljubavni mir pronašao je tek u zrelijim godinama, i to uz manekenku slovenskih korijena

I prije negoli mu je otac predao kompaniju, Trump je sam pokrenuo posao vezan uz stambene projekte diljem New Yorka. Novac mu je posudio otac, a on je sanjao veliko. Kada je 1971. preuzeo kontrolu nad očevom stečevinom i poslovnim carstvom, postalo je jasno da se Donald neće zadovoljiti gradnjama stambenih blokova za srednju njujoršku klasu. Visoko društvo s Upper East Sidea neće ga tako priznati kao svog.

HOLLYWOOD, CA - JANIUARY 16:  Donald Trump (L) , wife Melania (C) and son Baron attend the ceremony honoring him with a star on the Hollywood Walk of Fame on January 16, 2006 in Hollywood, California. (Photo by Vince Bucci/Getty Images)
Getty Images
Zbog njegove popularnosti dobio je 2006. godine i zvijezdu na legendarnoj holivudskoj Stazi slavnih

Uspio 'kupiti' sve

Težište obiteljsko posla s njujorškog Queensa i Brooklyna prebacio je na Manhattan, a simbol njegovog uspjeha godinama kasnije postat će 58 katova visok neboder Trump Tower na njujorškoj Petoj aveniji. Simbol njegovog poslovnog uspjeha stameno stoji na najpoznatijoj ulici svijeta. Tijekom poslovnog uspona i širenja očevog carstva, navodno se nije libio ni dogovora s građevinskom mafijom koja je u periodu sedamdesetih i osamdesetih stopirala isporuku betona nizu građevinara. No, ne i Trumpu.

Briljirao je kao poslovni čovjek, očevo carstvo je proširio, razvijao posao i izvan granica SAD-a, širio se na hotele i kockarnice, a onda je stigao showbiznis.

NEW YORK, NY - JUNE 16:   (L-R) Eric Trump, Lara Yunaska Trump, Donald Trump, Barron Trump, Melania Trump, Vanessa Haydon Trump, Kai Madison Trump, Donald Trump Jr., Donald John Trump III, and  Ivanka Trump pose for photos on stage after Donald Trump announced his candidacy for the U.S. presidency at Trump Tower on June 16, 2015 in New York City. Trump is the 12th Republican who has announced running for the White House.  (Photo by Christopher Gregory/Getty Images)
Getty Images
Cijela obitelj Trump podržala je Donalda kada je 2016. godine objavio kandidaturu za američkog predsjednika

Licence izbora za Miss, reality show s pripravnicima u njegovoj tvrtki, razvoj vlastitog brenda... Kada je stekao medijski kapital, stiglo je vrijeme za promišljanje o novom smjeru. A što je jedino u čemu Trump još nije uspio, iako je to dugo želio? Politika. Za nju je interes pokazao još 1987. godine, i tada je prvi put izrazio želju da postane predsjednik SAD-a. Nije uspio, a ni pokušaj desetak godina kasnije.

No, prilika koja se dugo čekala - napokon je stigla. 2008. počeo je žustro kritizirati Baracka Obamu.

Bila je to priprema terena za 2015. godinu i ulazak u trku za Bijelu kuću. Tada je kao outsider uspio osvojiti birače i prisegnuti kao 45. predsjednik SAD-a.

BRIARCLIFF MANOR, NY - SEPTEMBER 15: Donald Trump and Ivana Trump attend The Eric Trump 8th Annual Golf Tournament  at Trump National Golf Club Westchester on September 15, 2014 in Briarcliff Manor, New York.  (Photo by Dave Kotinsky/Getty Images)
Getty Images
U prvi brak ušao je s češkom manekenkom Ivanom Trump, s kojom je i danas u dobrim odnosima

Ženio se tri puta

A uspio je i kao zavodnik. Tijekom sedamdesetih koristio je svoj šarm i da bi se uvukao u elitne i isključive pore njujorškog društva, a kada je to uspio, stigla je i ljubav. Prvi brak sklopio je s češkom manekenkom Ivanom Trump s kojom je dobio troje djece. Burni razvod dogodio se 1990. godine, a Trump i Ivana izgladili su naknadno odnose. I danas o bivšem suprugu priča Ivana pozitivno. Nakon razvoda, nije dugo samovao.

American businessman Donald Trump kisses his new bride Marla Maples following their wedding ceremony at Trump Plaza hotel, New York City, December 19, 1993. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)
Getty Images
Drugi brak dogodio mu se 1993. godine nakon što se vjenčao s glumicom Marlom Maples

Uplovio je 1993. u brak s glumicom Marlom Maples, s kojom je dobio kćer Tiffany. Nakon razvoda od Marle 1999. godine , vjenčao se 2005. sa slovenskom manekenkom Melanijom Trump. Dobili su sina i kao obitelj ušli u Bijelu kuću. Dok smjerna i fina Melania kod Amerikanaca izaziva čak i dozu suosjećanja zbog njezinog često sumanutog supruga, Trumpa nimalo ne štede. Teško im se može zamjeriti.

Čitajte i:

Ivanka i Melania Trump - hladni rat u odajama tajni

Život Melanije Trump u Bijeloj kući: Donald i ona ne spavaju u istoj sobi, a narušeni su joj odnosi i s 'prvom kćeri'

Dok internet ponovno ismijava Melanijin stajling, kravata njezinog supruga zapravo najviše 'podiže obrve'

Izdanje za povijest: I prva dama Melania Trump vodi bitku s koronavirusom

Dama koja poštuje tradiciju: O uskršnjem izdanju Melanije Trump još dugo će se pričati

Nakon napisa o preljubu: Melania Trump prekršila tradiciju i u Kongres stigla sama

Linker
18. travanj 2024 05:29