iStock
Savjet stručnjaka

VIDEO | Sklad uma i tijela donosi kontrolu nad životom i poboljšava zdravlje

Tijekom školovanja u mnogim je obrazovnim ustanovama intelektualni, odnosno mentalni dio znanja obično prenaglašen u odnosu na praktični dio. Zašto bismo uvijek trebali težiti skladu uma i tijela, gdje leže korijeni nesklada i na koji način osvijestiti tjelesne osjete neka su od pitanja na koja odgovara cijenjeni zagrebački EABP terapeut.

Psihoterapeut Laszlo Pinter, suosnivač Centra za integrativni razvoj i EABP terapeut, većinu života bavi se unutarnjim tokovima ljudskog bića, a svoje znanje i spoznaje nesebično dijeli grupama ljudi koje iz godine u godinu educira u svojem Centru.

U novom videu sa cijenjenim zagrebačkim EABP terapeutom razgovaramo o krizama u kojima se nalazimo i zašto bismo uvijek trebali težiti skladu uma i tijela. Naime, kako kaže Pinter, "tijelo je izraz stvarnog 'ja'" i ako uspostavimo kontrolu nad svojim životom u cijelini, osjećat ćemo se zdravije i povezanije sa samim sobom. Također, Pinter govori i gdje je korijen odvojenosti duha i tijela, na koje načine osvijestiti tjelesne osjete i kako pomoću njih biti prisutan u trenutku.

POGLEDAJTE I OVE VIDEE!

Problemi modernog doba, kao što su depresija i OKP, opasniji su nego što mnogi misle

Nedostatak ljubavi i prisutnosti roditelja u ranoj mladosti osnovni su uzrok naših strahova

Poznati psihoterapeut objašnjava kako se nositi s krizama u kojima smo se našli

Psihoterapeut o strahu zbog pandemije: 'Okružite se onima koji vas smiruju, a ne onima koji potenciraju strah'

Obrasci naučeni u djetinjstvu, prije svega od majke, mogu nam oblježiti cijeli život

"Psihološka pomoć drugima u njihovu vlastitom razvoju posao je kojemu sam se posvetio i koji radim. Najveći smisao u radu nalazim u tome da pomognem ljudima koji mi se obrate za pomoć, i to na način da im pomognem da se vrate samima sebi i vlastitoj prirodi, koja je stvarna i živa, te da slušaju i nauče slijediti dublji dio sebe, koji je vezan za pozitivnu namjeru prema sebi, prema drugima i prema životu." objašnjava Pinter.

CIR
Laszlo Pinter

"Smatram da život mora biti cjelovit, a da bi osoba bila sretna, mora živjeti svaki njegov aspekt - od brige o sebi, vlastitom zdravlju, poslu, partnerstvu, obitelji i široj zajednici u kojoj živi, do brige o vlastitoj duhovnoj evoluciji koja je ujedno i dublji odraz naše odgovornosti prema navedenim aspektima života." zaključuje ovaj psihoterapeut.

Čitajte i:

To nije dobro: Staviti sebe na posljednje mjesto često znači hranom puniti prazninu koju osjećamo

Stvarnost nije uvijek ista: Je li doista samo najbolje dovoljno dobro ili imamo problem!?

Emotivna poruka jednog tate: 'Volio bih kada bi nam svima naša djeca bila najvažnija'

Treba to moći: Opterećeni smo štiteći i brinući o drugima, a što je s nama!?

Stručnjakinja o obiteljskom nasilju: 'Ideja da bi žrtva trebala smiriti zlostavljača potpuno je pogrešna'

Linker
22. travanj 2024 22:37