NA PRVOJ CRTI

Bruno Šimleša: ‘Potpuno sam se raspao nakon posjeta Glini, do 13 sati prikupljam pomoć za stradale‘

Pisac Bruno Šimleša od ponedjeljak, kada je područje Petrinje pogodio jak potres, humanitarno djeluje na prvoj liniji. Još uvijek prikuplja pomoć i to danas od 12 do 13 sati ispred trgovačkog centra King Cross Jankomir i potom odlazi u razrušena područja.

Pisac Bruno Šimleša od ponedjeljak, kada je područje Petrinje pogodio jak potres, humanitarno djeluje na prvoj liniji. Danas ponovno prikuplja pomoć od 12 do 13 sati ispred trgovačkog centra King Cross Jankomir i potom odlazi u razrušena područja.

"Od ponedjeljka sam u kontaktu s voditeljicom Crvenog Križa u Glini, Albertom Cestarić. Iako je sve dobrodošlo, naglasak je stavljen na praktične stvari poput radnih rukavica, generatora za struju, cerada ili najloni za krov. Potrebne su i neke vrste kamp kućica ili sličnog privremenog smještaja. Znate, mnogi ne žele napustiti svoje blago, mnogi su noć proveli na ulici gdje su zapalili vatru i njome se grijali", priča nam Šimleša. Poziva sve da doniraju navedene stvari, ali i one koji su voljni prevesti sve to do Gline, iako mu se već javilo na stotine ljudi.

Humanitarnu akciju pokrenuo je još u ponedjeljak nakon prvog potresa kada je obišao Majsku Poljanu i shvatio da ljudima potrebna donacija hladnjaka i grijalica. Jučer se, kaže, sve okrenulo naglavačke.

"Više ne znam ni postoje li te kuće za koje smo tražili grijalice i peći. To je jako siromašno selo, doslovno sam se raspao u ponedjeljak kada sam to sve vidio uživo. Tuga", govori nam Bruno koji ciljano odlazi za Glinu u centar Crvenog Križa, a onda će se staviti na raspolaganje ako će biti potrebno prevoziti stvari za okolna sela.

"Ne mogu pretpostaviti koliko će biti stvari, pa ako ima još zainteresiranih vozača, molim vas da budete tamo oko 13 sati pa ćemo vidjeti hoće li biti potrebe. Znamo da je nesigurno pa ćemo ići na svoju odgovornost i nadamo se da neće biti novih šokova. Čuo sam s gospođom Albertom ujutro prije ovog drugog potresa i čuli smo se sada opet. To nije ista žena. Stvarno je stanje loše, ne želim reći ništa preciznije... Ali baš zato trebamo potegnuti mi koji možemo. Uglavnom, zahvalni smo se za sve što možete donijeti. Ako ćemo imati previše stvari za Glinu, oni će to preusmjeriti za Petrinju, Sisak, gdje god treba... Unaprijed vam hvala i na dolascima i svim donacijama2, zaključio je naš sugovornik.


Čitajte i:

Pretužni prizori iz Siska: ‘Moj ujak više nema dom. Samo su mi sijevnule slike rata pred očima

Savjeti o sigurnosti koje moramo znati: Što sve treba imati uza sebe u slučaju potresa

Psihijatar Veljko Đorđević objašnjava što nam čini strah, ostavlja li posljedice i kako izbjeći depresiju

Linker
18. travanj 2024 07:00