Instagram
Savjeti zlata vrijedni

Bruno Šimleša: 'Supruga i ja uspjeli smo prebroditi krizu u braku'

Najtiražniji hrvatski autor knjiga o samopomoći, sociolog Bruno Šimleša (38) objavio je nedavno knjigu "Istine i laži o ljubavi", a u zagrebačkom kinu Europa održat će pet predavanja u ciklusu pod nazivom Ljubavologija. Sav prihod od ulaznica bit će doniran Udruzi Sve za nju čije su članice žene oboljele i liječene od raka. S popularnim spisateljem smo za razgovarali kako liječiti slomljeno srce i što napraviti ako se nalazimo u vihoru neuzvraćene ljubavi.

Najtiražniji hrvatski autor knjiga o samopomoći, sociolog Bruno Šimleša (38) objavio je nedavno knjigu "Istine i laži o ljubavi", a u zagrebačkom kinu Europa održat će pet predavanja u ciklusu pod nazivom Ljubavologija. Sav prihod od ulaznica bit će doniran Udruzi Sve za nju čije su članice žene oboljele i liječene od raka. S popularnim spisateljem smo za razgovarali kako liječiti slomljeno srce i što napraviti ako se nalazimo u vihoru neuzvraćene ljubavi.

Vaša deveta knjiga nosi naziv "Istina i laži o ljubavi", jesu li to svojevrsne zapovijedi za privatni život?
Svakako nisu zapovijedi. Komentirao sam 50-ak najčešćih uvjerenja o ljubavi i odnosima - koliko se muškarci i žene doista razlikuju, zašto različito biramo partnere, zašto su mnoge žene pretjerano samokritične, a muškarci nedovoljno ili zašto u našoj kulturi mislimo da žene moraju držati tri i pol kuta kuće… Ali ne bavim se samo muško-ženskim razlikama. U knjizi su i odgovori na pitanja kako zadržati strast i ljubav nakon što postanemo roditelji, zašto toliko često smanjujemo kriterije da bismo sačuvali vezu u kojoj smo nesretni…

Deveta knjiga Brune Šimleše

Zašto je dobro pročitati tu vrstu štiva?
Radi se o temama koje određuju naš ljubavni život, a nažalost, o ljubavi nas nitko ne uči. U Ljubavologiji sam veći naglasak stavio na razvijanje ljubavi prema sebi, a ovdje se sada naglasak na odnosima s drugima, a mislim da tu svim imamo prostora za učenje.

Na vaša predavanja dolaze uglavnom žene, biste li voljeli da dolazi više muškaraca?
Više je žena zbog suludog uvjerenja da je ljubav ženska tema. A naravno da nije. Naravno da i muškarci imaju što za naučiti i dobra je vijest da ima sve više muškaraca na predavanjima jer se sve jasnije udaljavamo od pećinskog mentaliteta muškaraca koji ne smiju priznati da nešto moraju naučiti, popraviti…

Promo
Maja i Bruno Šimleša na promociji slikovnice s voditeljicom i glumicom Doris Pinčić Rogoznica

Što žene danas najviše muči? Slažete li se da su sve samostalnije, ali i usamljenije?
Mislim da je dobro da žene danas traže ono što zaslužuju, dobro je što imaju više kriterije, dobro je da se ne zadovoljavaju mrvicama u odnosima. Naravno, problem je ako traže previše i imaju previsoka očekivanja, ako imaju neke idealizirane ideje o ljubavi pa misle da svaki trenutak treba biti ružičast. Pravilo je vrlo jednostavno – svatko ima pravo tražiti sve što može dati. Ako možeš dati određenu količinu ljubavi, pažnje, razumijevanja, imaš pravo to i tražiti. A ako cijeniš ono što možeš dati, privući ćeš ljude koji to mogu i primiti.

Treba li slaviti Valentinovo, otići na večeru, kupiti ružu?
Mislim da je u redu slaviti ljubav kada god želimo i kako god želimo. Preporučio bih ljudima da kažu "Volim te" na nekom svom jeziku. Da naprave nešto što će baš njihovom partneru značiti da ih vole.


Promo
Bruno Šimleša sa suprugom

Kako liječiti slomljeno srce?
Prvo treba dozvoliti osobi da se isplače. Slomljeno srce boli i zdravo je izraziti tugu. Tada ih ne treba opterećivati životnim i duhovnim lekcijama koje moraju izvući iz tog iskustva. Na početku je najzdravije samo izraziti tugu… Tek nakon toga treba izvući nešto konstruktivno iz toga, otkriti nešto o sebi, ljubavi, odnosima te vidjeti što možemo mudrije napraviti u budućnosti. Također, uvijek je važno razvijati i ostale ljubavne odnose – prema prijateljima, djeci, umjetnosti… Tako nećemo imati dojam da je kraj svijeta ako prekinemo romantičan odnos. Shvatit ćemo da iz našeg života odlazi jedna osoba, ali znat ćemo da ne odlazi ljubav jer je možemo živjeti i u odnosima s drugima.

Kako prebroditi neuzvraćenu ljubav?
Ključno je shvatiti zašto smo privukli baš tu osobu i kako privući osobu koja nas može voljeti baš takve kakve jesmo. A prvo bismo tu osobu koja nas voli takve kakve jesmo trebali susresti u ogledalu!

Ne krijete da ste imali krzu u braku, kako ste je uspjeli prebroditi?

Kriza je nastala jer smo teško pronalazili vrijeme jedno za drugo nakon što smo postali roditelji, a imali smo i različite ideje o odgoju. Jako, ali jako smo se trudili, mnogo smo razgovarali, vidjeli gdje i tko treba popustiti. Ponekad smo to otkrili nakon jednog razgovora, ali češće nakon petog ili šestog o istoj temi. Tu novopečeni roditelji često griješe jer ne shvaćaju da se jedno drugome trebaju sviđati kao roditelji, ali i nastaviti se sviđati jedno drugome kao partneri. Mnogo vremena smo ulagali da budemo što bolji roditelji, ali i da nađemo vrijeme samo za sebe. Zbog toga je ponekad patio posao, ali bolje posao, nego obitelj.

Što mislite o Tinderu i takvom načinu traženja ljubavi?
Nisam baš siguran da se na Tinderu traži ljubav. Mislim da je fokus na nečemu drugome, ali ako netko želi tako upoznavati ljude, njegova stvar. U svakom slučaju, nema problema kad se ljubav traži i online jer možemo vrlo brzo razviti prve dojmove o velikom broju potencijalnih partnera, ali opet sve ovisi o kontaktu uživo.

Smatrate li da romantičari više nisu u modi?
Ljigavost nije u modi. Prava ljubav i prava romantika uvijek će biti!

Linker
01. svibanj 2024 06:32