Pod povećalom

Gafovi u jutarnjem showu ‘Dobro jutro, Hrvatska‘ postali su redoviti: Lascivni komentari, kadrovske smjene, stilske svađe...

Prošlotjedna neprimjerena reakcija voditeljskog dvojca Ognjena Golubića i Maje Ciglenečki na temu pandemije, nažalost, nije izoliran slučaj. Emisiju, uz koju se gledatelji diljem zemlje razbuđuju već gotovo tri desetljeća, uz ove i slične greške voditelja obilježili su i drugi skandali. Unatoč tome, na HRT-u mogu biti sigurni da će još dugo imati svoju vjernu publiku.

Kad je 27. travnja 1992. emitirana prva emisija "Dobro jutro, Hrvatska", nacionalna televizija dobila je svoju najmoćniju zabavnu akviziciju. Troipolsatni informativno mozaični show, koji ide uživo, odmah je osvojio srca gledatelja diljem zemlje, a koliko je omiljen najbolje govori podatak da je za razliku od mnogih drugih emisija ovoga tipa preživio sve do danas.

Takva popularnost nosi i veliku odgovornost pa je razumljivo da se upravo ova emisija najviše gleda kroz povećalo, a posebno njezina voditeljska ekipa: Doris Pinčić, Maja Ciglenečki, Zlata Muck Sušec, Davor Meštrović, Ognjen Golubić i Vicko Dragojević.

No, činjenica je da je već neko vrijeme, točnije zadnjih godinu i pol, "Dobro jutro, Hrvatska" sve više na udaru kritika gledatelja i ostatka javnosti. Lascivni komentari voditelja, brojni gafovi, otpuštanja iskusnih voditeljica u zrelim godinama... na trenutke u drugi plan bacaju sve ono lijepo i pozitivno zbog čega mnogi od nas ranim jutrom pale televizijske prijemnike. Mnogi smatraju da to što je cijela ekipa ispred kamera već u 6.30 sati, kao ni činjenica da ide uživo, ne može biti opravdanje.

image

Ognjen Golubić i Maja Ciglenečki

HRT SCREENSHOT

Smijanje na račun pandemije

Ispad voditeljskog para Ognjena Golubića (47) i Maje Ciglenečki (33) koji su se, razgovarajući sa savjetnikom ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimirom Šostarom, loše našalili na temu covida, zadnji je u nizu incidenata.

Ognjen i Maja, podsjetimo, u utorak su se na konstataciju gosta da covid u kombinaciji s gripom sasvim sigurno vodi do Mirogoja, počeli smijati, a inače staložen i promišljen voditelj k tome je dodao kako je i Nastavni zavod na tom putu.

Ognjenu i Maji ovo je prvi veći propust pred kamerama, no gledatelji im nisu htjeli progledati kroz prste. Štoviše, mnogi su na društvenim mrežama komentirali kako ne vjeruju da se netko može smijati na ovu temu u trenutku kada broj zaraženih i umrlih od korone raste iz dana u dan. Premda je Ognjen odmah naglasio da je riječ o crnom humoru i šali, morao se ispričati gledateljima, što je ubrzo učinio i HRT.

- Žao mi je. Nisam htio nikoga povrijediti. Bila je to glupa fora na krivom mjestu. Ispričavam se našim gledateljima. I Maja i ja svjesni smo ozbiljnosti situacije po pitanju korone. Vjerujte, zadnje smo osobe koje bi se smijale bolesnim ljudima, kao i naporima koje svakodnevno ulažu naši liječnici. Evo, neki dan sam na novinarskom zadatku prošao kraj zagrebačke Zarazne bolnice i pomislio na sve to što se tamo zbiva. A nažalost, ne zbiva se ništa dobro - stoji u Ognjenovoj isprici.

Čitajte i: Što stoji iza navodnog sukoba Doris Pinčić i HRT-ove stilistice? Niti jedna ga nije demantirala: ‘Svi mi samo radimo svoj posao‘

Pokapanje živih ljudi

U više navrata javnosti se ispričavao i Davor Meštrović (53), koji drži neslavno prvo mjesto po pitanju neumjesnih komentara. Najdugovječniji član voditeljskog tima u studiju 9, u proteklih je godinu i pol tri puta neugodno iznenadio gledatelje, a zbog jednog svog komentara dobio je i prijavu ureda pravobraniteljice za zaštitu djece.

image

Davor Meštrović

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Mnogi se još živo sjećaju kako su on i Doris Pinčić, s kojom često dijeli studio na Prisavlju, u ožujku "sahranili" 65-godišnju nogometnu legendu Velimira Zajeca. U goste im je došao autor knjige o proslavljenom nogometašu, a Davor Meštrović je taj razgovor najavio kao vrlo emotivan uz obrazloženje da je Zajec nedavno preminuo.

Gledatelji mu to čak i nisu puno zamjerili budući da su nas početkom ove godine napustili mnogi sportski velikani pa su vjerovali da se uistinu zabunio , kako se kasnije i branio. No, zato je brojne obožavatelje emisije jako uzrujao kad je u svibnju, ne znajući da mu je mikrofon i dalje upaljen, za jednog od sudionika studentske utrke u Osijeku prokomentirao da je jadničak jer je došao s plakatom.

image

Rijeka, 140820.
Brodogradiliste 3. Maj.
Mlada rijecka pop pjevacica Mia Negovetic
Foto: Matija Djanjesic/CROPIX

MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Incident s Mijom Negovetić

Za neke je to bila kap koja je prelila čašu nakon lanjskog slučaja „vrućih hlačica” za koji je Meštar i zaradio prijavu pravobraniteljice za zaštitu djece. Mnogi se i sada pitaju što je mislio kad je najavljujući spot tada maloljetne pjevačice Mije Negovetić ispalio: "Uživajmo u Mijinim hlačicama, hvala ti i vidimo se".

Ta Davorova seksistička primjedba, kakva je i u privatnom životu nedopustiva, a kamoli na nacionalnoj televiziji, podigla je veliku buru. Na društvenim mrežama tražila se njegova ostavka, za uvredljivo ponašanje optužile su ga i brojne udruge, a ured pravobraniteljice za djecu zaključio je da je riječ o obliku diskriminacije temeljem spola. Neki su gledatelji išli čak toliko daleko da su u optužbama podsjetili kako je riječ o voditelju koji nosi i neukusno tijesne hlače.

Čitajte i: VIDEO | Mia Negovetić o težoj strani slave: 'Tvrde da sam razmažena, neodgojena i umišljena'

image

Doris Pinčić

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Sukob sa stilisticom

U proteklih godinu i pol, otkako se priključila voditeljskom timu HRT-ove emisije, ni glumicu Doris Pinčić (33) nisu zaobišle kritike. Posljednje u nizu tiču se navodne svađe između nje i donedavne službene stilistice emisije Nataše Svekler, koja je nesumnjivo puno pridonijela njezinoj slici u javnosti kao žene s mnogo stila.

image

Doris Pinčić i Mirko Fodor

HRT SCREENSHOT

Dok je Svekler nije uzela pod svoje, HRT-ova Facebook stranica bila je preplavljena ružnim komentarima na račun modnog izričaja smeđokose voditeljice za koju su neki govorili da u emisiju dolazi u traljavim izdanjima.

Pamti se da je jednom emisiju odradila u iznošenim čizmama, da je svojevremeno nedovoljno pažnje pridavala uređenju kose i prečesto nosila neobavezni konjski rep, a prošlog rujna novinske stupce punila su njezina koljena puna modrica koje je zaboravila prekriti.

image

HRT-ova stilistica Nataša Svekler.

SANDRA SIMUNOVIC/CROPIX

- Moda mi nije presudno važna u životu. Bitno mi je da sam čista, njegovana i uredna – stav je popularne voditeljice o ovoj temi.

Rođenoj Zadranki također se spočitavaju gafovi. Jednom je tako reporterku iz Čakovca „preselila” u Varaždin, a gledatelji joj nisu zaboravili kako je u kompletu s Meštrom "sahranila" Zajeca.

Diskriminacija po godinama

Istina je da nekima Doris Pinčić nije legla na prvu zato što je u emisiju došla na mjesto bivše voditeljice Ljiljane Vinković - čiji je odlazak uskovitlao puno prašine na Prisavlju. U trenutku kad su se Ljiljani, koja je u međuvremenu izgradila diplomatsku karijeru, čelni ljudi HRT zahvalili na suradnji u emisiji, imala je 58 godina i bilo je jasno da je riječ o zornom primjeru dobne diskriminacije.

Temu je tada komentirala Daniela Trbović, jedna od rijetkih HRT-ovih voditeljica s navršenih pedeset godina koja je i dalje pred kamerama.

image

Daniela Trbović

CROPIX

- Još nekakve šanse imamo u Informativnom programu jer je tu prihvatljivije vidjeti stariju osobu, dok je u zabavnom to bogohulno – izjavila je Danijela, a njezine riječi potvrđuje i istraživanje Jutarnjeg lista od prije nekoliko godina, prema kojem je na državnoj televizijskoj kući tek 11 posto voditeljica starije od 50.

Čitajte i: Nataša Svekler odijeva cijeli HRT: ‘Svaki dan je neka žena premršava, ima bore ili loše gležnjeve. Neke plaču zbog toga‘

S druge strane, ispada da je stav HRT-a kako muškim voditeljima u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" "godine dobro stoje" pa je uz Meštra, jedan od muških voditelja i Mirko Fodor koji će iduće godine proslaviti 60. rođendan.

image

Vicko Dragojević

BOZO RADIC/CROPIX

Glas naroda na svojoj je koži odmah iskusio i Vicko Dragojević (34). Jezični stručnjaci prozvali ga su zbog lokalnog naglaska što je, ruku na srce, na nacionalnoj televiziji neprihvatljivo. Vicko je prozivke shvatio kao dobronamjernu kritiku, kao što je sa simpatijama primio i šale na račun upadljivih čarapa koje je nosio u debitantskoj emisiji.

Opaske gledatelja za sada su zaobišle jedino Zlatu Muck Sušec (37), najiskusniji dio ženskog tandema popularne emisije koja se ne mora brinuti oko gledanosti. Činjenica da je riječ o najkomentiranijem projektu HRT-a, najbolji je dokaz koliko je popularna.

Linker
25. travanj 2024 21:19