Raspjevana američko-irska obitelj

Gdje su danas članovi benda ‘The Kelly Family‘? Glazbena senzacija iz sredine 90-ih ovih je dana u velikoj tuzi

Raspjevana američko-irska obitelj Kelly, velika glazbena senzacija iz sredine 90-ih godina prošlog stoljeća, ovih dana proživljava najteže trenutke, preminula je Barbara Ann Kelly.

- Naša voljena sestra Barby preminula je prije nekoliko dana nakon kratke bolesti. Duboko smo ožalošćeni, beskrajno će nam nedostajati i uvijek ćemo je nositi u srcu. Zahvaljujemo svima na suosjećanju i molitvama - objavljeno je na internetskoj stranici benda Kelly Family, poznatog po uspješnicama An Angel, Fell in Love With an Alien, I Can't Help Myself i Nanana.

Barbara Ann Kelly umrla je 15. travnja, 13 dana prije svog 46. rođendana. Prestala je nastupati još 1999. zbog ozbiljnih problema s mentalnim zdravljem, a kako više nije bila sposobna za samostalan život, o njoj je skrbila udomiteljska obitelji u Njemačkoj, gdje su je biološki rođaci redovito posjećivali. Navodno je preminula u snu, no točan uzrok Barbyne smrti još nije objavljen. U bendu Kelly Family svirala je udaraljke i gitaru, a na njihovim je albumima surađivala i nakon što se povukla sa scene.

image
PETER CLAY/FACE TO FACE/FACE TO FACE/PROFIMEDIA

UZBUDLJIV NOMADSKI ŽIVOT

Barbyna mnogoljudna obitelj vodila je uzbudljiv život i prije nego što su zablistali na estradi, prema kojoj ih je usmjerio pater familias Daniel Dan Kelly (1930. - 2002.), Amerikanac irskih korijena. Sredinom 60-ih preselio se u Španjolsku s prvom ženom Joanne i njihovo četvero djece, a onda se u Španjolskoj zaljubio u plesačicu Barbara Ann, dadilju svoje djece. Razveo se od prve supruge i vjenčao s Barbarom, koja mu je rodila osmero djece. U skladu sa svojim hippie svjetonazorom, djecu su školovali kod kuće, s posebnim naglaskom na lekcije iz pjevanja, sviranja i plesa.

Obitelj Kelly se 1974. potrpala u Volkswagenov kombi i krenula na veliku uličnosviračku turneju po Europi, koja je potrajala gotovo 20 godina. Kad su im ukrali kombi, kupili su polovni londonski autobus na kat i nastavili s turnejom po Njemačkoj, Austriji, Italiji, Irskoj, Nizozemskoj, Španjolskoj… Živjeli su skromno, nastupali i po kiši i po suncu te spavali gdje stignu: u kampovima, napuštenim tvornicama, po farmama i šumama. Tu i tamo netko bi kupio kazetu s njihovim glazbenim numerama.

Dan Kelly je 1982. ostao sam s djecom nakon što je Barbara Ann umrla od raka dojke. Sahranjena je u Španjolskoj. Obitelj je nastavila s nomadskim životom, a njihov put ka slavi počeo je 1994. u Njemačkoj kad je popularni tinejdžerski magazin ”Bravo” objavio o njima prilog na dvije stranice. Prvo su rasprodali koncert u Dortmundu, a potom je 2,5 milijuna Nijemaca kupilo njihov album "Over the Hump”. Ukupno se u Europi prodalo 4,5 milijuna primjeraka tog albuma. U Beču su 1995. održali koncert pred 250.000 ljudi. Naglo uzdignuta obitelj Kelly nastanila se 1998. u zamku Gyminch pokraj Kölna, a morali su angažirati i tjelohranitelje da ih štite od konstantne opsade obožavatelja. Njemačkim su se tinejdžericama naročito sviđali Paddy i Angelo Kelly. Njemačkom se tisku bend Kelly Family uopće nije sviđao: posprdno su ih nazivali raspjevanom kolekcijom rabljene odjeće, a tatu Dana često su prikazivali kao obiteljskog tiranina.

image
MARTIN PřIBYL/CNC/PROFIMEDIA

SLOMILA IH OČEVA SMRT

Najstarija Danova djeca su na prijelazu stoljeća krenula u solo projekte, a očeva smrt 2002. sve ih je bacila u tešku depresiju. Paddy Kelly sljedećih je šest godina proveo u samostanu, bolesna Barby potpuno je nestala sa scene, a Joe Kelly se okrenuo ekstremnim sportovima. Kathy i Maite Kelly nastavile su pjevati i nastupati u raznim njemačkim zabavnim emisijama.

Bend Kelly Family reaktivirao se 2017. kad su braća i sestre Angelo, Patricia, Kathy, Jimmy, Joey, John i Paul zajedno nastupili na koncertu u Dortmundu. Koncert je bio rasprodan za samo 18 minuta, kao i koncerti koji su uslijedili. Posljednji album - ”25 Years Later” - objavili su u listopadu 2019. Sada su ponovno ujedinjeni u tuzi za voljenom sestrom.

- Draga Barby, hvala ti što si bila najdivnija sestra i brinula se o meni kad sam bio mali - napisao je na Instagramu pokojničin brat Angelo. - Jako ćeš mi nedostajati i molit ću se za tebe. Zagrli mamu i tatu, nadam se da ćemo uskoro svi ponovno biti zajedno na nebu. Tvoj mali brat Angelito.

Glazbena legenda shrvana gubitkom: Dolly Parton izgubila voljenog člana obitelji, utjehu traži u vjeri

Linker
05. ožujak 2024 19:21