INSTAGRAM/DDP USA/PROFIMEDIA
Iznenadna udaja

Ikona pokreta za prava djevojčica okrenula novu stranicu: Rekla je da se nikada neće udati, ali on joj je promijenio mišljenje

Obred je obavljen u domu njezinih roditelja, čiji je brak bio dogovoren, a o mladoženju koji na fotografiji objavljenoj na društvenim mrežama pozira s njom, zna se samo ime.

Obred je obavljen u domu njezinih roditelja, čiji je brak bio dogovoren, a o mladoženju koji na fotografiji objavljenoj na društvenim mrežama pozira s njom, zna se samo ime.

Aktivistica za ljudska prava Malala Yousafzai, čija je životna priča nadahnuće djevojčicama i ženama diljem svijeta, otvorila je novo životno poglavlje. Na svom profilu na društvenim mrežama jučer je objavila svoju fotografiju u vjenčanoj haljini sa suprugom, mladim muškarcem u tamnoplavom odijelu čija se ružičasta boja kravate slaže s bojom njezine oprave.

- Danas se obilježava dragocjen dan u mom životu... Asser i ja smo se vjenčali - napisala je 24-godišnja Pakistanka. Nije otkrila tko je mladoženja, čak ni njegovo prezime, javlja magazin People.

Brak je sklopljen na jednostavnoj ceremoniji u njezinom domu u Birminghamu, pred članovima njezine i njegove obitelji.

- Partneri za cijeli život. Uzbuđeni smo što smo se zaputili na putovanje koje je pred nama – kaže o vjenčanju mladenka rođena u gradu Mingori, u pakistanskoj dolini Swat na sjeverozapadu zemlje.

Kao nevjerojatno hrabra 11-godišnjakinja počela je voditi kampanju za pravo djevojčica na naobrazbu dok su u Mingori glavnu riječ vodili (i još vode) talibani. Pod talibanskom vlašću svim djevojčicama i djevojkama zabranjeno je pohađati školu. Malalino odbijanje odreći se prava na naobrazbu dovelo je do stravičnog napada: imala je 15 godina kada se talibanski atentator ukrcao u njezin školski autobus i pucao joj u lice i u rame.

Čitajte i: Tko je žena koja je ‘smirila‘ nestašnu Kristen Stewart? Nakon dva tjedna rekla joj je da je voli, a sad je i kleknula

Osim nje, stradale su još dvije djevojčice.Teško ranjena Malala prevezena je s majkom Toorom, ocem Ziauddinom te mlađom braćom Atalom i Khushalom iz Pakistana u Birmingham u Engleskoj, gdje se čudesno oporavila. A onda se još odlučnije nastavila boriti za osnovno pravo na naobrazbu za djevojčice u sredinama čiju svakodnevnicu oblikuje zadrti islamistički kanon.

Novi život

Njezina autobiografija “I Am Malala”, objavljena 2013., samo godinu dana nakon pokušaja atentata - postala je međunarodni bestseler. Dvije godine kasnije pokrenula je „Fondaciju Malala” preko koje se obrazuju djevojčice iz zadrtih sredina. Sudjelovala je u kampanji za oslobađanje djevojčica koje je iz škole na sjeverozapadu Nigerije oteo Boko Haram, a na svoj 16. rođendan obratila se Skupštini mladih Ujedinjenih naroda.

I danas se zalaže za programe koji osnažuju djevojke i pomažu mi da idu u školu te ostvare svoj puni potencijal, u čemu im i sama pruža primjer. Prije četiri godine primljena je na Oxford kako bi studirala politiku, filozofiju i ekonomiju, a ove godine diplomirala je s počastima. Kako je kao diplomantica jednog od najprestižnijih sveučilišta na svijetu razmišljala o životu pred sobom, ispričala je u lipnju za britansko izdanje Malala Yousafzaia čiju je naslovnicu krasila njezina fotografija.

image

Malala Yousafzai dobila je Nobelovu nagradu za mir.

JOE GIDDENS/PA IMAGES/PROFIMEDIA

- Još uvijek ne razumijem zašto se ljudi moraju vjenčati? Ako želite imati važnu osobu u svom životu, zašto morate potpisati bračne papire, zašto to ne može biti samo partnerstvo? Moja mama kaže:”Ne usuđuj se reći nešto takvo. Moraš se udati, brak je lijep" – ispričala je Malala.

Njezini roditelji imali su dogovoren brak, rekla je za Vogue. Svidio im se izgled jedno drugoga, a ostali su razradili u hodu. Ona, pak, nije bila sigurna hoće li se ikada udati.

Čitajte i: Nasljednica Billa Gatesa o detaljima s vjenčanja: Nosila je dvije bajkovite haljine i progovorila o razvedenim roditeljima

- Nikad se neću udati, nikada neću imati djecu, samo ću raditi svoj posao. Bit ću sretna i živjeti sa svojom obitelji zauvijek.

No dok je studirala, Malalin otac primao je mailove od potencijalnih udvarača u Pakistanu.

- Dječak kaže da ima mnogo hektara zemlje i mnogo kuća i volio bi se oženiti sa mnom – ispričala je za Vogue zabavljena tom situacijom.

Što se naposljetku dogodilo i zašto je promijenila mišljenje, Malala nije otkrila. Svi se pitaju je li se zaljubila ili je i njezin brak dogovoren?

Proljetos je najavila partnerstvo s Apple TV+ i pokretanje potpuno nove produkcijske kuće Extracurricular. Uz dokumentarce o ozbiljnim pitanjima, poput obrazovanja djevojčica i ženskih prava, planirala je snimati komedije. Hoće li i aktivistica ovaj put ostvariti što je naumila, pokazat će vrijeme.

Linker
26. travanj 2024 23:34