izvan fokusa
nju se uvijek sluša

Životni savjet dive hrvatske estrade: 'Treba probati, a ne unaprijed reći 'ja ne mogu'

Josipa Lisac jedinstvena je glazbenica, diva koja je zadužila hrvatsku glazbenu scenu. Od 'Dnevnika jedne ljubavi' pa sve do posljednjeg singla koji je plasirala, pjesme 'Daleko', čuje se i osjeti njezina originalnost.

"Svjedočim vremenu u kojem je duh bio ogroman. Radilo se puno, bilo je idealizma, Karlova energija, Ivica i njegovi tekstovi i energija. Slušalo se sve, slavio se svaki ton. Međutim, nisu ni tada bile bajne kritike. Svatko je imao nešto za reći. I zapravo naučiš da je potrebno vrijeme koje će reći što je to. I moraš probati, a ne unaprijed reći 'ja ne mogu'. Ljudi moraju probati.", komentirala je Josipa Lisac izazove današnjih glazbenika u odnosu na izazove na koje su nailazili prije.

Porsche Croatia Press
Josipa Lisac iza sebe ima brojne nastupe

A na pitanje o mnogobrojnim suradnjama s mladim ljudima, odgovara:

"Ja sam čekala te generacije koje su dolazile i znala sam da ću moći s njima komunicirati. Mladi mene jako dobro razumiju kao i ja njih. Jazz, pop, rock, new age, etno, filmska glazba; mene sve to fascinira i osjećam se dobro u svemu tome.

Rap glazba primjerice, "Ritam grada Marina Ivanovića", pa to je jedna od najljepših pjesama napisanih Zagrebu.

Tu je sada i nova pjesma Daleko, pjesma bračnog para Veverec Starešinić i nekako, svidjela mi se, naročito kako Toni Starešinić glazbeno razmišlja. Sada surađujemo, jako je muzikalan i darovit. Pjesma Daleko došla je u ovo vrijeme, koje je vrijeme nevolja i koje mi vjerojatno još nismo shvatili; upravo to prikazuje i kroz spot, što čovjek može učiniti sa svim što ga okružuje“.

Porsche Croatia Press
Josipa Lisac u suradnjama nikada nije griješila...

Remi najavila novi album

Osim Josipe Lisac, ovaj tjedan kroz studio PopRock.hr-a proći će i Mario Regelja, frontmen grupe Ljubavnici i Remi iz grupe Elemental. Remi je najavila novi album pod nazivom "Ilica". „Ovo je drugi album koji izdajemo kao samostalni diskograf. Ima mudrosti i zrelosti u načinu na koji ćemo promovirati album, ali što se tekstova tiče, 'zrelost' znači da je možda dosadan. "Mi smo se trudili biti nezreli i zaigrani u tome što radimo“, izjavila je Remi.

Alessia Stelko
Poznata umjetnica nedavno je izdala knjigu Masarykova.

"Ljubavnici imaju novu pjesmu i planiraju predstavljanje na CMC festivalu ove godine, kao i album prvijenac. Pjesma "Ne zaboravi me" je prpošna i plesna. Ekipa koja je radila na pjesmi je standardna ekipa – Luka Kovačić, Matija Škalić i ja kao autor. Svoj album prvijenac smo trebali plasirati na ljeto, ali zbog situacije se prolongiralo, tako da će prvi album Ljubavnika izaći na jesen“, najavio je Mario Regelja.

Do kraja tjedna u goste stižu Miroslav Rus i Tomislav Uhlik. Miroslav Rus odgovarao je na pitanja o novim pjesmama, dugogodišnjoj karijeri i njegovoj velikoj strasti – ITD Bandu.

Tomislav Uhlik, ovogodišnji dobitnik Porina za životno djelo, dirigent i skladatelj čiji opus sadrži više od stotinu djela namijenjenih raznim ansamblima, od amaterskih zborova, tamburaških i harmonikaških orkestara, preko komornih sastava, do simfonijskog i simfonijskog puhačkog orkestra; odgovarao je na pitanja o ljubavi prema glazbi, svojoj karijeri i Porinu.

"Porina nisam očekivao i jako mi znači. I prva misao mi je bila da će ovo zaokružiti 40 godina mog rada. To je zapravo potvrda da je sve što sam radio bilo prepoznato i da nije bilo uzalud. Dobivao sam dosta nagrada i bio sam sretne ruke, ali ovo je za životno djelo, ovo je posebno.“

Čitajte i:

Josipa Lisac prekinula šutnju: 'Živimo u društvu s poljuljanim ljudskim i kulturnim vrijednostima'

Josipa Lisac prisjetila se svoje najveće ljubavi: 'U tom trenutku sve je postalo jasno'

Od Josipe Lisac treba učiti: 'Život je najhrabrija avantura, treba se usuditi živjeti'

Josipa Lisac: 'Sama sam ali ne i usamljena, nakon Karla ni jedan mi se muškarac nije usudio prići'

Linker
17. ožujak 2023 17:56