Pokreni promjenu

Zajedno za ružičasti svijet: Pogledajte Glorijin okrugli stol ‘Zaustavimo menstrualno siromaštvo‘

Na našem okruglom stolu koji možete pogledati unutar ovog članka, razgovaralo se o važnom ženskom i društvenom pitanju - smanjenju stope PDV-a na menstrualne potrepštine te uvođenju besplatnih uložaka u osnovne škole.

Tema koja je u ovim, u svakom smislu izazovnim vremenima, navela pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića (39), riječku dogradonačelnicu Sandru Krpan (47), Marinellu Matejčić (34) iz udruge PaRiter te urednicu i novinarku Lanu Pavić (41) da se okupe u zagrebačkom studiju Hanza Medije jest - menstrualno siromaštvo. Uz moderatoricu Martinu Validžić (45), voditeljicu i novinarku na HRT-u, sudjelovali su na Glorijinom okruglom stolu Pokreni promjenu - Zaustavimo menstrualno siromaštvo. Njegov cilj je senzibilizirati javnost oko pitanja smanjenja poreza na ženske menstrualne potrepštine te uvođenja besplatnih uložaka u osnovne škole. Neki od njih već su to i učinili: zahvaljujući dogradonačelnici Krpan od idućeg polugodišta u 25 riječkih osnovnih škola djevojčicama će biti dostupni higijenski ulošci.


- Na tu akciju nas je potaknulo istraživanje riječke udruge PaRiter, a ovih danas nas čeka usvajanje proračuna iz kojeg će se izdvojiti novac za opskrbu škola ulošcima. Mene su, kao ženu i kao političarku, podaci istraživanja o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj jako neugodno iznenadili - istaknula je Sandra Krpan.

image

Sandra Krpan, riječka dogradonačelnica zahvaljujući kojoj se od idućeg polugodišta u riječke osnovne škole uvode besplatni ulošci.

VEDRAN PETEH/CROPIX

ZAKLJUČAK 1. Ključna je edukacija. Udruga Pariter podigla je svijest o ovom problemu, a Gloria sustavno piše o tome. Kao društvo, moramo se brinuti jedni o drugima.

Porazna statistika

U Hrvatskoj, naime, čak trećina žena mora štedjeti na ulošcima i tamponima: njih gotovo 30 posto priznaje da kupuje manje kvalitetne proizvode koji su jeftiniji, a njih desetak posto si ih uopće ne može priuštiti. Zato koriste raznorazne zamjene - poput platnenih gaza ili toaletnog papira - i ne mogu otići na posao ili u školu, jer naprosto nisu u mogućnosti održavati redovitu higijenu tijekom menstruacije.

image

Filip Zoričić, gradonačelnik Pule koji je proljetos kao ravnatelj Gimnazije Pula u školu uveo besplatne uloške.

VEDRAN PETEH/CROPIX

OBEĆANJE! Potrudit ćemo se u rebalansu proračuna tijekom 2022. pokriti troškove nabave uložaka koje ćemo, uz građanski odgoj, uvesti u osnovne škole u rujnu.

- Strašno me potresao nedavni posjet jednoj romskoj obitelji u Puli. Imaju dvije djevojčice, jednu od 15 i jednu od 13, kao što je moja kći. Kad sam ih pitao kako im je s kupnjom menstrualnih potrepština, samo su me gledali. Održavaju higijenu u nekim drugim prostorima, izvan doma u kojem žive. Pitanje menstruacije ne smije biti tabu. Ovo je demografska, socijalna, zdravstvena, psihološka i svakodnevna tema - smatra Filip Zoričić, koji je proljetos, tada još kao ravnatelj Gimnazije Pula, uveo besplatne uloške u svoju školu. Proveli su, kaže, internu anketu: od 70 posto djevojčica njihove škole, 20 posto imalo je problema s nabavom menstrualnih higijenskih potrepština.

image

Marinella Matejčić, koordinatorica programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu udruge PaRiter koja je provela istraživanje o menstrualnom siromaštvu.

VEDRAN PETEH/CROPIX

ZAKLJUČAK 2. Porez na uloške i tampone je seksistički, jer je riječ o nužnim ženskim proizvodima.

Taj postotak nije iznenadio Marinellu Matejčić, koordinatoricu programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu udruge PaRiter, jednu od inicijatorica istraživanja o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj. Rezultati objavljeni početkom godine pokazali su da su u svim županijama otprilike isti omjeri žena i djevojčica kojima su ulošci i tamponi preskupi pa kalkuliraju s njihovom potrošnjom.

Glorijin okrugli stol “Pokreni promjenu” događa se u trenutku kad se skupljaju potpisi za smanjenje stope PDV-a na menstrualne potrepštine - s 25 na pet posto. U prvih tjedan dana peticiju je potpisalo oko 20 tisuća ljudi. Supotpisnice su i mnoge saborske zastupnice te se pitanje “ružičastog poreza”, srećom, pokazalo kao nadstranačko. Peticiju su podržale i Ivana Kekin (37) te Marija Selak Raspudić (39) koje su se u Glorijin panel uključile putem videa i dale izjave.

image

Ivana Kekin, predsjednica Odbora za zdravstvo Skupštine grada Zagreba i supotpisnica peticije za smanjenje PDV-a na uloške i tampone.

VEDRAN PETEH/CROPIX

OBEĆANJE! Grad Zagreb planira ići u sličnom smjeru u kojem je otišla Rijeka uvođenjem besplatnih uložaka u osnovne škole.

Ivana Kekin, predsjednica Odbora za zdravstvo Skupštine grada Zagreba, najavljuje da metropola planira ići u smjeru u kojem je otišla Rijeka te je istaknula da žene u Hrvatskoj plaćaju isti porez na uloške koji se plaća kad se kupuje jahta ili alkohol. Menstruacija je, dakle, prema sistematizaciji PDV-a, luksuz. U hrvatski proračun žene preko menstrualnog poreza uprihode 130 milijuna kuna, dok je, primjerice, iz aktualnog proračuna predviđeno samo tri milijuna kuna kako bi se poboljšala zaštita od nasilja u obitelji.

image

Marija Selak Raspudić, aborska zastupnica koja je podržala peticiju za smanjenje stope PDV-a na menstrualne higijenske potrepštine.

DAMJAN TADIC/CROPIX

ZAKLJUČAK 3. Neprihvatljivo je da siromaštvo onemogućuje neke djevojčice u korištenju nužnih potrepština jednom mjesečno. mnoge zemlje krenule su u smjeru uvođenja besplatnih uložaka, bilo bi dobro da to učini i Hrvatska.

Saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić izjavila je kako su mnoge zemlje krenule u smjeru uvođenja besplatnih uložaka, a bilo bi dobro da to napravi i Hrvatska. Neprihvatljivo je, ističe Selak Raspudić, da materijalno siromaštvo onemogućuje neke djevojčice u korištenju nužnih higijenskih potrepština jednom mjesečno. Djevojčice su izložene segregaciji u odnosu na to koje menstrualne potrepštine koriste. Smatra da bi obrazovne institucije trebale biti primjer svima ostalima i ustanoviti trend da higijenske potrepštine budu besplatno dostupne svim djevojčicama u školama, a kasnije i u ostalim obrazovnim institucijama, kako bi se dokinula diskriminacija ovisno o materijalnom statusu neke djevojčice i njezinih roditelja. Temeljna politika Europske unije, istaknula je, jest upravo politika ravnopravnosti spolova i sad je pravi trenutak da se nešto promijeni.

Da porez od 25 posto na uloške i tampone ima itekako seksistički element - jer su to proizvodi koji su ženama nužnost, a ne luksuz - smatraju Marinella Matejčić i Lana Pavić.

image

Lana Pavić, novinarka i mama dviju djevojčica te jednog dječaka senzibilizirana za temu.

VEDRAN PETEH/CROPIX

ZAKLJUČAK 4. Nedostaje nam građanski, seksualni, zdravstveni odgoj, a to je nešto što se mora učiti od prvog razreda osnovne škole. Pojam feminizma kod nas gotovo da ima negativnu konotaciju.

- Oduševila sam se kad mi je mlađa kći nedavno rekla da želi biti vatrogaskinja, a to je pojam koji je naučila u vrtiću. U svakodnevnom životu redovito čujem kako se na ženu referira kao na “ekonomistu” ili “arhitektu”, umjesto da ih se predstavlja u ženskom rodu. Moja starija kći pohađala je američku osnovnu školu gdje nema predrasuda ni prema seksualnoj ni prema socijalnoj osnovi. Mnogi će reći da je to skupa škola, ali ja kažem da vrijednosti koje se ondje propagiraju, a ključna je tolerancija - ne koštaju ništa - komentirala je Lana Pavić, odnedavno potpredsjednica stranke Centar.

image

Martina Validžić, moderatorica Glorijinog okruglog stola na temu menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj.

VEDRAN PETEH/CROPIX

PDV od 25 posto, koji se u Hrvatskoj plaća na uloške i tampone, treći je najveći porez robe široke potrošnje u svijetu.


Crvene Činjenice

image

Menstrualno siromaštvo

SHUTTESTOCK
  • U prosjeku žena tijekom života potroši 11 tisuća uložaka i tampona.
  • U Hrvatskoj trećina žena na njima mora štedjeti: gotovo 30 posto njih priznaje da kupuje manje kvalitetne proizvode, jer su jeftiniji, a desetak posto si ih uopće ne može priuštiti pa koriste platnene uloške ili toaletni papir.
  • Više od 60 posto djevojčica katkad je izostalo iz škole zbog menstruacije, a njih 8,7 posto to je učinilo zato što nije imalo dovoljno menstrualnih potrepština.
  • Zahvaljujući ženama preko menstrualnog poreza uprihodi se 130 milijuna kuna u hrvatski proračun.

Mediji imaju važnu ulogu u senzibiliziranju javnosti kad je riječ o menstrualnom siromaštvu, a Gloria podržava pozitivne promjene koje se događaju na tu temu.

Zaključak gostiju jest da dobrim idejama treba reći da, a smanjenje stope PDV-a na menstrualne potrepštine, pa i uvođenje besplatnih - po uzoru na Škotsku - to svakako jesu. Pritom je, slažu se gosti, uloga medija jako važna, a Gloria kao ženska platforma podržava promjene koje se po tom pitanju događaju u našem društvu. Zasad samo na razini određenih škola i lokalnih samouprava, a zahvaljujući proaktivnim pojedincima. Budite među njima i do 10. prosinca 2021. potpišite peticiju za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine na peticijeonline.com.


Čitajte i:

Alarmantni podaci! Prema istraživanju riječke udruge PaRiter, više od 10% sudionica nema dovoljno menstrualnih potrepština

Stop menstrualnom siromaštvu: Sandra Krpan omogućila besplatne uloške učenicama svih osnovnih škola u Rijeci!

Akcija za bolje žensko sutra: Ravnateljica koja je u varaždinskoj srednjoj školi pokrenula akciju kakvu imaju rijetki u svijetu

Menstruacija Hrvatice košta skoro najviše u europi! Nevena Rendeli Vejzović s Glorijom poslala važan apel: ‘To nije luksuz!‘

‘Moram ga pitati i za uloške‘: Naša kolumnistica Milana Vlaović Kovaček o važnoj potrebi svake žene

Andrea Andrassy o neugodnosti koju pamti cijeli život: ‘Rugali su mi se jer sam kupovala uloške‘

Linker
18. travanj 2024 08:53