INES STIPETIC
NOVI OKUSI KVARNERA

Nešto drugačiji jelovnik! Stiven Vunić sa suprugom Teom vodi jedan od najboljih restorana na Kvarneru

Mladi chef Stiven Vunić u svojoj konobi Zijavica u Mošćeničkoj Dragi privlači pozornost jelovnikom koji nudi nešto drukčija riblja jela, dok njegova supruga Tea radi najfinije rustikalne slastice.

Mladi chef Stiven Vunić u svojoj konobi Zijavica u Mošćeničkoj Dragi privlači pozornost jelovnikom koji nudi nešto drukčija riblja jela, dok njegova supruga Tea radi najfinije rustikalne slastice.

Hodaj, slušaj, kušaj Mošćenice - naziv je petog gastro događanja JRE Talent Passion koji priređuje šesnaest hrvatskih restorana, članova međunarodne restauratorske obitelji Jeunes Restaurateurs. Riječ je o tradicionalnom događaju koji će se ove godine održati 26. rujna, a chefovi će gostima okusima približiti liburnijski kraj, točnije tradiciju istarskog gradića Mošćenica.

Na tom gastro događanju prvi će put sudjelovati Stiven Vunić (36), glavni chef i vlasnik Konobe Zijavica iz Mošćeničke Drage, koja se nalazi na glavnoj šetnici, a šarmantna terasa obrasla lozom kao da izranja iz kvarnerskog mora. A upravo to i je filozofija njegove maštovite kuhinje.

image
Šarmantna terasa obrasla lozom kao da izranja iz kvarnerskog mora.
Matija Djanješić/Cropix

"Naša je ideja promovirati samo najbolje što dolazi iz našeg kraja i kvarnerskog zaljeva, zato nudimo najsvježije iz mora - od oborite ribe, školjki, hobotnice te nezaobilazni kvarnerski škamp. Odrastao sam u ribarskoj obitelji i dobro znam što je svježa riba, a moj otac Bruno jedan je od najstarijih kvarnerskih škampara", kaže Stiven.

Čitajte i: Torta sa smokvama: Donosimo recept za cheesecake s rajskim voćem mediterana

Inspiracija su im autohtona jela ovog kraja koja reinterpretiraju, nudeći brodet “Ča more da” s palentom kumpiricom, sirove škampe s hrskavim jabukama, ribu u soli, hobotnicu al forno, ribu pataraču na bijeli brodet i ponekad priljepke. Stivenu je desna ruka supruga Tea, zadužena za slastice, jednako rustikalne kao i ostala jela. Imaju dvoje djece i kada im traje sezona, teško je balansirati između privatnog i poslovnog.

image
Juha od rakova s rolicama od povrća.
Matija Djanješić/Cropix

Čitajte i: Ima li slađe slastičarnice kod nas? Antonia je samouka slastičarka, a u Šibeniku nudi kolače inspirirane tradicijom

No, restoran i ugostiteljstvo je strast koju dijele više od desetljeća, a njihov put je uistinu zanimljiv. Upoznali su se još kao djeca, jer je Riječanka Tea ljeta provodila u Mošćeničkoj Dragi, odakle je Stiven. Prostor Zijavice na obali kupili su s namjerom da im to bude dom, no Stiven je vrlo brzo shvatio da je to mjesto idealno za restoran.

Svoju Zijavicu gastronomski grade već osam godina da bi od prvotne ponude pizza i tjestenina danas postali traženi riblji restoran. Bez sumnje, najbolji u mjestu i jedan od najboljih na Kvarneru.

image
Škamp na posteljici od jabuke.
Matija Djanješić/Cropix

Škamp na posteljici od jabuke

Sastojci

  • 20 g očišćenog mesa svježih škampi,
  • 1 granny smith jabuka,
  • crveni papar, limun,
  • maslinovo ulje,
  • cvijet soli,
  • sirup od bazge

Sastojci za umak sabayon

  • 25 g svježih žumanjaka,
  • 7 g limunova soka,
  • 65 g soka od stabljike celera,
  • 30 g ulja od celera,
  • prstohvat soli

Priprava

Škampe kratko marinirati maslinovim uljem i s malo soli. Jabuku oguliti, narezati na sitne kockice i marinirati u mješavini limunova soka i sirupa od bazge. Potom napraviti umak. Umutiti jaja i polako dodati miješajući ulje i sok od celera dok se sve ne poveže u pjenastu smjesu. Začiniti i poslužiti sa škampima i kockicama marinirane jabuke.

Linker
27. travanj 2024 05:06