Nakon 15 godina stanke, reper Soma Dollara vratio se s pjesmom “Zagreb i ja, šmekera dva” koju izvodi u duetu s Mirom Ungarom. Pjesma je posvećena zagrebačkim znamenitostima i osobama koje su obilježile Zagreb. Dio te tradicije i povijesti čini i purgerska kuhinja, kojoj je reper pravog imena Zlatan Hrle (51) - čiji se hitovi “Kralj disko čage”, “Dobro jutro, Peščenica” i “Zagreb, Amerika u malom” i danas slušaju - najviše sklon. U pauzi od glazbe radio je kao teniski trener te promotor hrvatskog sporta, sudjelujući u organizaciji događanja u nogometu i hokeju na najvišim razinama, među ostalim i za Uefu, tako da je proputovao cijeli svijet te kušao razne specijalitete koje rado priprema i svojoj supruzi, Poljakinji Justyni, te 12-godišnjem sinu Ivoru i devetogodišnjoj kćeri Lauri. A kad bi morao odabrati što on posebno voli - bilo bi to neko jelo s lososom, ribom koju je prije petnaestak godina prvi put kušao u Los Angelesu.
Što vas toliko privlači lososu?
- To je iznimna riba, posebne teksture i okusa, i može se pripremiti na razne načine. Poznajem devet vrsta - atlantski, pacifički, dalekoistočni, kamčatski, crnomorski, kaspijski, norveški, čileanski, a najcjenjeniji i najskuplji je baltički, jer ga ne dohranjuju i ima najmanje masnoće. Justyna me naučila pripremati ga na poljski način: uz preljev i namaz od kavijara i pečen tako da postane hrskav.
Tko kuha kod vas doma?
- Oboje. Ja sam uglavnom zadužen za ribu. Imam mali brodić pa ljeti, kad smo na Pagu, svaki dan idem u podvodni ribolov. Ronim više od 20 godina i najčešće za ručak uhvatim oradu, brancina, sipu... Još se nije dogodilo da smo ostali gladni. Znam pripraviti svu ribu, jedino salatu od hobotnice puno bolje radi moja mama. Ona je i Justynu naučila kuhati naša jela. No, volim pojesti i paštetu od tune ili bakalara.
Koja su vam omiljena poljska jela?
- Justyna često radi delicije iz svoje domovine, poput piroga - jastučića od tijesta punjenih raznim nadjevima, a najpoznatiji su s lososom. Volim i njezine kremaste juhe - žurek od ukiseljenog raženog brašna s bijelom kobasicom i dodacima, kao i boršč - crvenu juhu od cikle s jajem - te od ruskih piroge, pa kiselo-slatki kupus s pečenim kobasicama, koji samo izgledom podsjeća na naš.
Koja su pak naša jela najdraža vašoj supruzi?
- Purica s mlincima na način kako je priprema moja mama! Sviđaju joj se i moji specijaliteti od ribe i razne tjestenine, koje pripremam na stotinu načina.
Što najradije pripremate svojim gostima?
- Za predjelo su obavezni salata od hobotnice na način moje mame i pašteta od tune. To je “ulaz” u večer, svi naši prijatelji to znaju, a slijedi riba ili Justyna napravi rolice od lisnatog tijesta koje izgledaju dekorativno kao da su od pergament papira, punjene nadjevima od šunke, pršuta, sira i špinata pa svatko odabere što želi.
Kada ste počeli kuhati?
- Dugo sam živio kod roditelja i uživao u maminoj kuhinji pa sam počeo kuhati tek kad sam se oženio i postao otac. I počeo u tome uživati.
Imate li omiljene svjetske kuhinje?
- U Americi i Maleziji otkrio sam mongolsku kuhinju. Najbolju hobotnicu jeo sam u Portu u Portugalu. Spravlja se u glinenim posudama s krumpirom i kad je pečena, u istoj se posudi i poslužuje. Najbolju sipu jeo sam pak u Sirmioneu.
Uživate li u slasticama?
- Do ove pandemije nikada nisam imao problema s kilogramima jer sam redovito igrao nogomet i tenis, a u posljednje vrijeme sam nabacio nekoliko kilograma viška pa izbjegavam slatko. Ali ne mogu odoljeti Justyninoim laganim parfe tortama, tiramisuu i pana cotti.
Kuhate li radije sami ili u društvu?
- Dapače, u društvu je ljepše, ali kad počnem kuhati, svi su odjednom jako zauzeti. Tako da sve sam kupim, čistim, pripremam, sređujem, serviram...
Losos sa sirom
Sastojci:
4 fileta lososa,
4 šnite gauda sira,
4 dag mozzarelle,
2 dag sitnog crnog kavijara,
20 dag kuhanog kukuruza,
krupna morska sol, šareni papar, maslinovo ulje,
1 svježi šipak,
endivija,
radič
Priprava:
Filete lososa dobro osušiti krpom te ih staviti u tavu na malo dobro zagrijanog ulja. Nastaviti ih peći na srednje jakoj vatri te ih posuti krupnom morskom solju. Prepeći nekoliko minuta s obje strane. Tijekom pečenja dva puta ih lagano podliti maslinovim uljem. Samljeti šareni papar i posuti vrhove fileta. Kad su pečeni, na gornju stranu prvo staviti tanku šnitu gaude, a potom i mozzarelle. Peći dok se sir ne počne otapati. Filete posložiti na tanjur, namazati sitnim crnim kavijarom, a pokraj svakoga staviti dvije žlice zrna šipka i kukuruza. Poslužiti salatu od endivije i radiča.