Getty Images/iStockphoto
Prirodno i domaće

Recept za svakog: Ova epidemija prisjetila me da znam kuhati sapune, a možete i vi

Prirodna kozmetika koju svatko može, uz potrebnu aparaturu i sastojke, izraditi u svom domu, na posebnoj je cijeni ovih dana, donosimo vam recept za domaći sapun od maslinova ulja.

Perite ruke, higijena je najbitnija, dezinficirajte ruke, što god da taknite ponovo ih operite i ponovno dezinficirajte i tako u krug. Posljednjih mjesec dana živimo svijetu u kojem čak i Arnold Schwarzenegger snima video s objašnjenjem kako se to pravilno peru ruke (ako slučajno niste znali ;)). Kada su krenule strože mjere prvo su se u dućanima ispraznile police sa sapunima. Nije ih bilo u četvrtak, a ni u subotu, nekoliko usamljenih dočekalo me tek idući tjedan u drogeriji.

Nisam bila sigurna jesu li moji susjedi jednostavno svaki dan brži od mene ili su ispraznili zalihe predviđene za nekoliko mjeseci. Bez brige, uspjela sam kupiti dvije vrećice tekućeg sapuna, kojim ovih dana neumoljivo žuljam ruke te sam se istog trena prisjetila najbolje uloženog novca davne 2014. godine - za tečaj izrade sapuna i prirodne kozmetike.

Na neko sam vrijeme tu sapunsku kuhinju zanemarila, a sada sam je u svima nam poznatim okolnostima globalne pandemije odlučila ponovno pokrenuti.

Woman cutting handmade soap in pieces and packing it for customers
Getty Images/iStockphoto
Nakon vađenja iz kalupa sapuni se suše 30 dana na prozračnom, suhom i tamnijem mjestu.

Sapun od maslinovog ulja

Budući da je za dobivanje sapuna potrebna lužina, odnosno spoj Natrijevog hidroksida (NaOH) i vode, a oni se prilagođavaju posebno različitim vrstama i količinama ulja ili maslaca koji se koriste, za što postoje posebne tablice i formula izračuna, podijelit ću najjednostavniji recept u kojem se koristi samo maslinovo ulje - jedno od onih što većina nas ima u kućama.

Sapun se dobiva kemijskom reakcijom masti ili ulja i lužine, taj se proces zove saponifikacija.

Postupanje s lužinom mora biti izuzetno oprezno, po mogućnosti na otvorenom balkonu ili kraj otvorenog prozora. Bitno je imati debele rukavice, zaštitne naočale i masku na licu (toga danas barem svi imamo), kao i da sve posuđe koje koristite za izradu sapuna, ne koristite kasnije za kuhanje i posluživanje hrane.

Ako imate dilemu ili strah od uporabe natrijevog hidroksida u prirodnim sapunima bitno je znati da od trenutka kuhanja sapuna do njegove sigurne uporabe mora proći gotovo dva mjeseca. Baš iz razloga da NaOH u potpunosti odreagira s masnoćama i pretvori se u prirodni sapun i glicerin, te da ishlapi. Međutim, gledajte to s vedre strane - imat ćete spremne zalihe za slučaj "ne daj Bože", a i malo ćete skrenuti misli s trenutnih briga.

Receptura

  • maslinovo ulje, 1000 grama
  • natrijev hidroksid (u formi bijelih kristalića, listića), 136 grama
  • destilirana voda, 350 grama

Potrebno

Uz spomenutu zaštitnu opremu koju ne skidamo s ruku i lica sve dok proces nije potpuno gotov, potrebno vam je i:

  • precizna vaga
  • staklena laboratorijska čaša i plastična ili drvena žlica (za miješanje NaOH i destilirane vode)
  • alkoholni termometar (za praćenje temperature lužine)
  • staklena zdjela u kojoj ćete pomiješati ulje i lužinu
  • pjenjača ili štapni mikser (nikako ona koju ćete ponovno koristiti za kuhanje)
  • kalupi za sapune (mogu biti silikonski, plastični, kartonski, drveni)

Close-up image of woman pouring soap mixture into plastic form
Getty Images/iStockphoto
Gotovu smjesu ulijevamo u kalup ili više manjih. Idealni kalup za sapune je onaj od silikona.

Postupak

  1. Prvo je potrebno sve dobro pripremiti - očistite stol na kojem radite sapun, izvadite sve potrebne sastojke da vam budu na dohvat ruke. Priprema je, naime, jako bitna, da se ne dogodi kako ste nešto zaboravili, a već imate lužinu na rukavicama.
  2. Zatim odredite potrebne količine ulja, vode i natrij hidroksida (to imamo u receptu).
  3. Izvažemo ulje i ulijemo ga u zdjelu.
  4. U staklenoj laboratorijskoj čaši izvažemo destiliranu vodu koja mora biti iz hladnjaka.
  5. Ako već niste, u ovom trenu stavite rukavice, masku i zaštitne naočale.
  6. Izvažemo natrijev hidroksid koristeći plastičnu žlicu (najlakše ga je izvagati u plastičnoj čašici).
  7. Iznimno bitno je zapamtiti da se NaOH uvijek stavlja u vodu, polako. Ako obrnete redoslijed i dodate vodu u natrijev hidroksid može doći do 'eksplozije'. Promiješamo plastičnom ili drvenom žlicom dok se natrijev hidroksid potpuno ne otopi u vodi.
  8. U ovoj fazi dolazi do otrovnog isparavanja i do velikog porasta temperature, zato je bitno imati provjetrenu prostoriju.
  9. Nakon minutu do dvije ponovno promiješamo lužinu (NaOH i voda) da ne ostane komadića na dnu čaše.
  10. Čekamo da temperatura lužine padne na 36 do 37 stupnjeva Celzijusa (to mjerimo alkoholnim termometrom). Potrebno je termometar staviti u sredinu lužine i ne dodirivati dno laboratorijske čaše.
  11. Kada dobijemo željenu temperaturu lužinu oprezno ulijemo u zdjelu s uljem te miješamo pjenjačom ili štapnim mikserom. Miješamo sve dok ne dobijemo smjesu nalik na puding (kad žlicom pređemo po njoj, mora ostati trag).
  12. Gotovu smjesu ulijevamo u veliki kalup ili više manjih. Ako je kalup krut, odnosno nije silikonski, obložimo ga papirom za pečenje kako bismo sapun mogli lakše izvaditi.

Vrijeme izvlačenje sapuna iz kalupa ovisi o vrsti ulja, s obzirom na to da u ovom receptu imamo maslinovo ulje - njemu treba dulje da se ukruti.

Ako ste koristili veći kalup (za štrucu ili recimo kutiju od sladoleda) nakon dva do tri tjedna izvadite sapun i izrežete ga na željene komade. Ako ste koristili manje kalupe (primjerice za muffine) nije potrebno dodatno rezanje. Nakon vađenja iz kalupa sapuni se suše još 30 dana na prozračnom, suhom i tamnijem mjestu. U tom periodu čekanja svakih nekoliko dana okrećemo sapune.

Hands of female sprinkling dry grated floral petals on top of pink handmade soap bars in silicone molds during master class
Getty Images/iStockphoto
Jednom kad se izvježbate, obogatite svoje sapune dodatnim sastojcima


Dodatno:
Kasnije, kada savladate osnove, svoje sapune možete obogatiti dodacima za peeling - umiješati u njih sol, šećer, klinčić, kavu i slično. Ti se sastojci u smjesu stavljaju nakon što smo postigli željenu gustoću, a prije izlijevanja u kalupe.

Za više ideja postoje i brojne stranice s uputama za izradu prirodne kozmetike.


Čitajte i:

Najbolja zaštita trenutno je ostati doma, stoga podržite kampanju #ostajemdoma

Linker
19. travanj 2024 20:53