Neodoljive

Umjetnik u svijetu čokolade: Praline koje povezuju mitove, ilustraciju i čoko užitak

Poznati hrvatski ilustrator Zdenko Bašić, autor nagrađivanih animiranih filmova i knjiga, dobio je ‘najslađi’ angažman dosad - dizajniranje omota čokoladnih pralina.

Tijekom svoje karijere Zdenko Bašić radio je na mnogo zanimljivih projekata, no ne može reći da je ijedan bio tako sladak kao onaj za tvornicu čokolade Nautilus. Njezini vlasnici, iz malog obiteljskog OPG-a u Zaprešiću, angažirali su ga da osmisli ambalažu za njihove čokoladne slastice. "U početku nisam imao prevelika očekivanja od te suradnje, ali priznajem da su me kupili onog trena kada sam isprobao njihove praline, punjene zanimljivim okusima, poput esencije lavande, maslinovog ulja, neretvanskih citrusa, cvijeta soli s Paga i meda s lokalnih pašnjaka", započinje Bašić. Ideja je bila da dizajnira omote za praline koje bi predstavljale hrvatske gradove kroz mitove, no onda se rodila još jedna - za ljubavne praline.

image

Zdenko Bašić

VEDRAN PETEH/CROPIX

U bombonijeri nalik adventskom kalendaru, ukrašenoj ilustracijom srca iz kojeg raste drvo, kriju se praline različitih oblika, pakirane u ambalažu u obliku kockica na kojima su otisnuta različita slova. Zdenkova je ideja da svatko može sastaviti svoju poruku osobi kojoj ih poklanja. Proces dizajniranja tekao je glatko, jer je tim “Nautilusa” svu slobodu umjetničkog izričaja prepustio ovom talentiranom umjetniku, koji je u radu kombinirao crtež, fotografiju i digitalnu grafiku.

Čitajte i: Zagrepčanka Mia Salman oduševljava desertima: Zaljubila sam se u francuske kolače

image

Praline koje je proizvela čokolaterija Nautilus

VEDRAN PETEH/CROPIX

Jedinstvena slastica

Ove jedinstvene praline mogu se pronaći na Nautilusovoj internet stranici te u nekim čokolaterijama, a Zdenko kaže da će suradnju s tvornicom čokolade sa zadovoljstvom nastaviti. Svestrani 42-godišnji umjetnik dosad je nanizao mnogo različitih i uvijek iznimno uspješnih projekata u karijeri - njegova knjiga “Mjesečeve sjene” rasprodana je u svim knjižarama diljem Hrvatske, a njegov umjetnički izričaj imat ćemo prilike vidjeti i u svibnju kad u povodu Dana Europe izlazi poštanska markica sa Zdenkovim kreativnim potpisom, koja je tematski povezana s mitovima i legendama.

image

Zdenko Bašić ilustrirao je omote za praline.

VEDRAN PETEH/CROPIX
Linker
18. travanj 2024 15:59