SHUTTERSTOCK
Tajne srca

Može li virtualno? Bruno Šimleša objašnjava sve što ste htjeli znati o ljubavi u doba pandemije

Izazovi s kojima se susrećemo djeluju porazno po ljubavni život. Upoznavanje preko virtualnog svijeta danas je novo normalno što nas dovodi do upadanja u zamke, dok su brakovi i veze izloženi dodatnim, kobnim pritiscima, tvrdi zagrebački sociolog.

Izazovi s kojima se susrećemo djeluju porazno po ljubavni život. Upoznavanje preko virtualnog svijeta danas je novo normalno što nas dovodi do upadanja u zamke, dok su brakovi i veze izloženi dodatnim, kobnim pritiscima, tvrdi zagrebački sociolog.

Dan obilježen ružama, čokoladom i drugim izljevima ljubavi naveo nas je zapitati se što je zapravo taj famozni osjećaj zbog kojeg ih nekome poželimo darovati? Može li potrajati do kraja života i kako sačuvati ljubav u izazovnim vremenima? Odgovore u Studiju 4 dao je zagrebački sociolog Bruno Šimleša, a kako je i sam u sretnom braku sa spisateljicom Majom Šimleša s kojom ima kćer, spoznaje o ljubavi ispekao je na temelju vlastitog iskustva.

Ako ste ovih dana osjetili da vam Dan zaljubljenih stvara pritisak jer ste solo ili "krivo spareni", to je ok. On bi baš zato volio da Valentinovo postane praznik ljubavi i prema prirodi, prijateljima, zajedništvu. Zasad je u manjini, pomalo i sam sumnja hoće li ta ideja zaživjeti ali tko zna, možda ćemo jednog dana slati ili primati čestitke koje nisu usmjerene samo prema osobi s kojom želimo biti ili već jesmo u vezi.

Novo normalno

Svi smo se uvjerili da korona komplicira ljubavni život jer je kontakt uživo ipak najvažniji kako bi vidjeli postoji li klik i kemija? Baš zato se, kaže sociolog, potraga za srodnom dušom preselila u virtualni svijet.

"Danas je to najnormalnija stvar. To je novo ljubavno normalno. Postalo je prirodno da tako napravimo prvi korak, ali drugi korak je kad se upoznamo uživo i vidimo jesmo li jedno za drugo. Treći korak je kad počnemo živjeti zajedno. No, prvi "online" korak apsolutno je najnormalnija stvar", rekao je autor knjige Ljubavologija.

Čitajte i: Mladi, ljubav i korona: Svi šalju poruke i češće zovu, ali lako upadaju u veliku online zamku

Kad smo već kod virtualnog, poznato je da se mladi u tom svijetu osjećaju kao riba u vodi: čak se pitaju kako su se ljudi prije upoznavali? Njihov kompletan društveni život funkcionira online. Radije će poslati emotikon nego verbalizirati što osjećaju, a i starijima se virtualno sviđa jer postoji bezbroj mogućnosti predstaviti svijetu idealiziranu verziju sebe. To ima dobru i lošu stranu: lakše je nekoga privući, ali to kasnije dolazi na naplatu. Naime, savršen Instagram svijet stvara nerealna očekivanja pa je (bolni) sudar s realnošću neminovan. Drugi problem je da se navikavamo odustati od veze čim se pojave problemi jer je previše izbora, pa ako nešto ne uspije "na prvu" brzo prelazimo na drugu osobu.

image

Bruno Šimleša, sociolog i autor knjiga iz područja popularne psihologije i duhovnosti

BOŽIDAR VUKIČEVIĆ/CROPIX CROPIX

Uključite pamet

"Moja generacija nije imala tu mogućnost i navikli smo se više truditi oko bilo čega. Nama su nerealna očekivanja prije servirale romantične komedije. Ali smo ipak svjesni da nakon upoznavanja tek kreće trud. Bojim se da su današnji mladi stvorili sebi suluda, nerealna očekivanja i da biti u velikim problemima kada ne ide sve kao po loju, kad nije sve "Instagram friendly", a oni se ne znaju nositi s tim jer nisu razvili te vještine", priča Šimleša.

Svi se slažu kako bi bilo sjajno da postoji recept za ljubav. Zamislite formulu kojom ćemo dobiti uspješnu vezu i brak pucnemo li prstima i evo, tu je ...Valentinovo je prilika uvjeriti se da je to, najblaže rečeno, mit. Često citiramo Balaševićev stih u pjesmi o Vasi Ladačkom koji kaže da u ljubavi "ne bira pamet nego srce", međutim, pri odabiru partnera definitivno treba uključiti pamet.

Krenite od onoga što vas spaja i što vam je slično, postavite realna očekivanja.

"Ne zahtijevajte od partnera da vam skida zvijezde. To trebate učiniti sami sebi. Ne očekujte od partnera da bude temelj našeg samopouzdanja jer je i to vaša zadaća, kaže sociolog.

Pandemija i razvodi

Svi znamo da je teorija u prema kojoj nastojimo svesti očekivanja u realne okvire jedno, dok je stvarnost nešto drugo. Zato treba znati da su očekivanja muškaraca i žena različita. Bruno Šimleša tvrdi da su muškarci generalno skloni tražiti premalo od veze, a žene previše.

"Žene su inače sklone tražiti previše i od sebe, dok odnosi u obitelji i vezi muškarcima nisu na vrhu liste prioriteta. Dobro je da muškarci promisle o tome kako biti bolji partner, bolji otac, prijatelj, kako biti prisutniji u vezi ili biti partner kakvog druga strana zaslužuje. Nekada zaboravimo na to. Mislimo da smo stavljajući prsten na ruku obavili svoje. Nismo, jer nas brak neće misteriozno približiti, treba se i dalje truditi upoznati sebe i partnera", kaže Šimleša.

Čitajte i: Razlozi šokantnih prekida: ‘Bože, koliko je život kratak, živim li ga onako kako želim?

Čak i uz sve to, stvari nekada ne uspiju. Teško je doći do konkretnih brojki koliko je bilo razvoda od početka pandemije do sada, ali procjena nije ružičasta. Sociolog smatra da je to zato što je pandemija postala "lakmus-papir" za odnose. Promijenila je način funkcioniranja u brakovima i vezama.

"Niti naši odnosi, a ni stanovi i kuće nisu bili dizajnirani da provodimo toliko vremena zajedno. Od nekih smo se problema znali skrivati u raznim aktivnostima i tako popuniti i mentalni emocionalni prostor. Oni odnosi koji su prije dobro funkcionirali, u slučaju pandemije pokazali su da mogu funkcionirati još bolje. Sada kada se nazire kraj krize, možda će sve doći na naplatu i možemo očekivati veći broj razvod", zaključuje Bruno Šimleša.

Linker
03. svibanj 2024 19:14