Press
Inspiracija

Probudimo kreativnost uz ove genijalne ideje kojima možemo urediti dom ili napraviti nešto korisno

Vrijeme kod kuće iskoristite za istraživanje 'uradi sam' metoda - nadahnuti kreativnim rješenjima dizajnera diljem svijeta. Evo preporuka iz novog broja magazina Gloria IN.

Piše: Iva Marija Jurić

Koliko dizajn i tehnologija povezuju ljude osobito je očito u doba društvene izolacije. A zbog vremena koje provodimo kod kuće u fokusu je kreativnost proizašla iz takozvanog "Do It Yourself" ili uradi sam pristupa - u svim aspektima života. Riječ je, dakako, o svojevrsnim amaterskim zahvatima, metodama izgradnje, izmjene ili popravljanja bez izravne pomoći stručnjaka ili profesionalaca.

Press
Electric Paint Lamp Kit londonske tvrtke Bare Conductive za izradu svjetiljke.

Inspiraciju za to nude mnoga recentna dizajnerska rješenja. Primjerice, londonska tvrtka koja se bavi kreativnom tehnologijom Bare Conductive nudi Electric Paint Lamp Kit, komplet s listovima papira i svim komponentama potrebnima za izradu svjetiljke, uključujući sklopnu ploču, šest LED svjetiljki, mikro USB utikač i boju koja provodi električnu energiju. Korisnici prate detaljan popis uputa i sami sastavljaju rasvjetno tijelo, što uključuje presavijanje papira u određeni oblik i crtanje strujnih krugova pomoću “električne” boje.

TOM MANNION
Daisy Newdick autorica je projekta Make Weeds Great Again uz koji se kava pripravlja od običnog maslačka.

Umjetnica Daisy Newdick kreirala je pak uređaj za pripravu kave - od maslačka. Njezin projekt Make Weeds Great Again ističe zanemarene kvalitete običnog poljskog cvijeta, koji se često smatra “korovom što nagrđuje nacionalne travnjake”.

ANDY STAGG PHOTOGRAPHY
Sustav modularnih pločica Indus studija The Bio-Integrated Design Lab.

Bio-ID Lab s arhitektonske škole Bartlett razvio je Indus, modularni sustav pločica ispunjenih algama koje mogu izvući otrovne kemikalije i teške metale iz vode. Dizajniran je tako da se sklapa na licu mjesta u područjima s onečišćenim izvorima te svatko može preliti vodu preko pločica kako bi je pročistio.

Primjera je mnogo, a kreativne mogućnosti svjetskih dizajnera neiscrpan su izvor nadahnuća - i distrakcija su u ovim izazovnim vremenima.

GLOBALNA TENDENCIJA JE ODRŽIVOST: KORISTE SE PRIRODNI MATERIJALI I MINIMALNO SE BACA

WOOL AND THE GANG PRESS
Svjetiljka sa sjenilom od prirodnog materijala nastala u suradnji brendova Plumen i Wool and The Gang.

Press
MAKE + PLAY: Makerball The DIY Pinball Machine ‘uradi sam’ flipe.

Press
Fungi Factory Jamieja Pybusa, studenta iz Newcastlea, set je za uzgoj jestivih gljiva kod kuće.

Jednostavno, pustite mašti na volju...


ČITAJTE I:

Najbolja zaštita trenutno je ostati doma, stoga podržite kampanju #ostajemdoma

Linker
19. travanj 2024 00:34