ines stipetic
PRŠTI OD ŽIVOTA

Primabalerina nam predstavlja svoju omiljenu namirnicu: Daje energiju i čisti organizam

Nakon što odradi videopredavanja sa svojim studentima, zagrebačka primabalerina Almira Osmanović svaki dan osmisli barem četiri zdrava jela birajući sezonske namirnice... Evo što je skuhala za ekipu magazina Gloria.

Zagrebačka primabalerina Almira Osmanović pršti pozitivnom energijom i život uvijek gleda s vedrije strane. 

Osmijeh joj ne silazi s lica ni u ovim teškim vremenima kada, kao i svi, dane provodi u vlastitom domu, gdje ne miruje.
 

Kad sa svojim studentima glume na Umjetničkoj akademiji u Splitu i Sveučilištu Libertas u Zagrebu odradi videopredavanja koja uključuju i vježbe, krene smišljati što će kuhati za ručak. A to je u njezinu slučaju vrlo kreativan posao jer svaki dan po makrobiotičkim načelima pripremi barem četiri maštovita jela.

Naš poklon vama: Besplatno čitajte novo digitalno izdanje Gloria delicija!

Kada ste prešli na makrobiotičku prehranu?
- Prije petnaestak godina, kada sam iz znatiželje upisala seminar makrobiotičke kuhinje. Nakon tog prvog seminara i degustacije skuhanog, želudac mi je doslovno rekao - to je to!

Kuhate li prema receptima ili sami smišljate jela?
- Završila sam u međuvremenu još mnogo makrobiotičkih tečajeva i seminara, izvještila se i kuham po vlastitoj inspiraciji. Ali koristim i recepte iz kuharica Jadranke Boban Pejić od koje sam naučila sve o makrobiotici. Recept za ovaj orzoto je njezin i često ga spravljam u proljeće jer ječam je izvanredna namirnica koja nam daje uzlaznu energiju i čisti organizam.

almira osmanovic za rubriku kuhinja, zagreb, 090420, zagreb
foto ines stipetic
ines stipetic
 

Što grickate između obroka?
- Različite sjemenke koje prethodno tostiram, poput bundeve, suncokreta, lana i sezama.

 Čime započinjete dan?
- Ujutro popijem čašu vode s malo limunovog soka, onda pojedem miso juhu ili neki zdravi sendvič, ponekad smoothie....

Slano ili slatko?
- Definitivno slano.

Čega uvijek mora biti u vašem hladnjaku?
- Moj frižider uvijek je pun. U njemu možete pronaći svježe voće i povrće, tofu, sejtan, tempeh, sojin jogurt, zobeno i rižino vrhnje za kuhanje, rižinu majonezu... I obavezno je tu boca finog vina.


Orzoto s povrćem

almira osmanovic za rubriku kuhinja, zagreb, 090420, zagreb
foto ines stipetic
ines stipetić

Sastojci:

  • 4 šalice kuhanog ječma
  • 1 manji poriluk
  • 2 mrkve
  • 2 žlice sezamovog ulja
  • 150 g šampinjona
  • 1 žlica tamari umaka
  • 4 žlice sjeckanog vlasca
  • sjemenke buče
  • voda


Priprava:

Prvo na sezamovom ulju minutu-dvije propirjati narezani poriluk, potom dodati narezanu mrkvu pa gljive.

Uliti malo vode i pirjati dok tekućina ne ispari.

Pri kraju dodati tamari umak, promiješati i poslužiti s kuhanim ječmom.

Jelo posipati vlascem i pečenim bučinim košticama.


ČITAJTE I:

Imamo recept za najpoznatije zagorske štrukle - ovako to rade u zagrebačkoj Esplanadi

Zaboravite sve druge: Ovo je recept za legendarne krafne slastičarnice Jakšić po tradiciji dugoj 84 godine

Marijana Mikulić: 'Narušeno zdravlje mi se nije popravljalo dok nisam ozbiljno promijenila prehranu'

Povoljno, brzo i jako fino! Jaime Oliver jednostavnim receptom za čokoladni kolač osvojio milijune

Gastro majstorica uživa na selu: 'Hranu uberem u našem vrtu, a sama radim i svoj jogurt'

Gastro sveznalica i omiljena lovkinja: 'Navečer imam najveći apetit, ali ga pokušavam zatomiti'

Recepti Kolinde Grabar-Kitarović: Predsjednica je s nama podijelila tajne svojih omiljenih jela

Najbolja zaštita trenutno je ostati doma, stoga podržite kampanju #ostajemdoma

 

Linker
20. studeni 2020 22:52