SVJETSKI DAN MS-A

Anđa Marić s multiplom sklerozom bori se cijelo desetljeće: ‘Nakon šest godina hodam bez štapa‘

Ne znamo koliko smo jaki dok nam snaga nije jedini izbor koji imamo – poruka je kojom će se obilježiti Svjetski dan multiple skleroze u Hrvatskoj u kojoj je gotovo sedam tisuća dijagnoza te podle autoimune bolesti. Prije devet godina tu je dijagnozu dobila pjevačica i spisateljica Anđa Marić (44) zbog koje je imala iznimno teške životne periode, ali danas se osjeća odlično jer – od sebe očekuje samo izvrsnost.

Unatoč crnim prognozama koje je od hrvatskih i njemačkih neurologa dobila za multiplu sklerozu, kroničnu upalnu autoimunu bolest središnjeg živčanog sustava od koje boluje gotovo cijelo desetljeće, pjevačica i spisateljica Anđa Marić osjeća se sve bolje. Ovih je dana nakon punih šest godina počela hodati bez štapa, a osim svojoj trenerici Nadine Siser s kojom intenzivno vježba posljednjih pet mjeseci, svoje dobro stanje duguje – sebi.

„Imam upale na centru za ravnotežu, osjećala sam generalnu slabost. Desna ruka i desna noga bile su mi oduzete. Ali, ja sam odlučila da ću biti dobro i na mnogim sam se područjima posvetila sebi. Najviše mi pomažu treninzi s mojoj privatnom trenericom Nadine zahvaljujući kojoj ponovno mogu hodati bez štapa. Svakodnevno vježbam hodanje, uz trbušnjake s opterećenjem, ruke, bicepse, tricepse...”, priča nam Anđa.

"Volim raditi s Anđom jer je dobar učenik, marljiva je i ustrajna i za nju ne postoji nemoguće. Ona je isto tako bila sretna što je nakon 9 godina napokon upoznala osobnog trenera koji se usuđuje i zna raditi s multiplom sklerozom. Promijene na Anđinom tijelu i u njezinom životu su već sada velike i vidljive, a to su primijetili i njezini prijatelji i obitelj. Posebno njezin otac koji mi je rekao da je jako sretan što radimo zajedno. Anđa vježba pet puta tjedno, tri puta pod mojim nadzorom i dva puta šalje videosnimke koje nadzirem", priča Nadine Siser.

Ograničenja su, smatra Anđa, samo u glavama ljudi, a ona u svoja odbija vjerovati. „Ako ne gledam u pravcu u kojem hodam dogodi se da izgubim ravnotežu i padnem. No, za mene je veliki uspjeh što sada padam jednom u mjesec i pol, prije sam svakodnevno padala. Kada sam neki dan pala, došla je prijateljica i digla me, no njezina mama i teta su se toliko uplašile zbog mog pada da su odmah počele vikati na mene i naređivati mi da moram kupiti dva štapa. Treniram hodanje, kako da sada kupim dva štapa? To je za mene veliki pomak. Rekla sam joj da su to njezina ograničenja, a ne moja i na kraju je meni nje bilo žao. Svi govore samo o svojim bolestima i ograničenjima. Odbijam pričati o toj bolesti na taj način jer ograničenja su samo u glavama ljudi. Ja sam sretna i zahvalna na svakom novom danu. Neki se, recimo, danas nisu probudili”, objašnjava.

Anđa Marić: Moj život nakon velike prekretnice

image
Anđa Marić posljednjih šest godina ovisna je o štapu, no sada ga koristi sve rjeđe
MARKO TODOROV/CROPIX

Anđi je multipla skleroza dijagnosticirana prije devet godina, nedugo nakon što joj se urušio brak s Primožem Dolničarom i počela borba za skrbništvo nad sinom Gašperom. Svijet joj se srušio početkom 2013. kad je na ljubljanskom sudu skrbništvo pripalo ocu: sina je smjela viđati svaki drugi vikend. Anđa se tada nije predala te je uložila žalbu na presudu, koju je dobila krajem 2015. kada je skrbništvo nad sinom naposljetku pripalo njoj. Zaredala se potom smrt majke i bake i Anđino je zdravlje u međuvremenu stradalo od dugotrajnog stresa čije posljedice osjeća svakodnevno.

Anđa Marić: 'Kad sam pomislila da mi je grozno u životu i da ne može gore, desilo se nešto puno veće'

Lošim trenucima ne dozvoljava da prevladaju, prepuna optimizma i planova gura iz dana u dan. Otkriva nam da je jedan poznati hrvatski redatelj počeo snimati dokumentarac o njezinom životu, a film će se snimati pune dvije godine. Veseli je svaki novi dan, odlasci na trening, snimanja videa za svoj YouTube kanal, druženja s prijateljima, bratom Jerkom i sinom Gašperom, ali i povratak evenata. Zbog jednog je, priznaje nam, kupila omiljene sandale gladijatorice i uskoro će ih prošetati dubrovačkim zidinama, vjerujemo – bez štapa.

Linker
19. travanj 2024 07:57