SHUTTERSTOCK
Šokantna vijest

Najteži dani teniske šampionke: Bori se s karcinomom od kojega je prije nepune dvije godine umrla i njezina sestra

Legendarna tenisačica bori se s rakom jajnika, istom bolesti kojoj je 2020. podlegla njezina mlađa sestra: njoj je otkrivena na vrijeme, u ranom stadiju, kad postoje velike šanse za izlječenje.

Legendarna tenisačica bori se s rakom jajnika, istom bolesti kojoj je 2020. podlegla njezina mlađa sestra: njoj je otkrivena na vrijeme, u ranom stadiju, kad postoje velike šanse za izlječenje.

Teniska legenda Chris Evert (67) i sportska komentatorica televizijske mreže ESPN, Australian Open pratit će iz svog doma na Floridi. Njen plan komentirati u televizijskom studiju mečeve Grand Slama koji je dvaput osvojila (dok se 1989. nije povukla s natjecanja), pomutila je opaka bolest. Otkrila je da je bolesna kolegici koja joj je početkom prošlog mjeseca poslala poruku, začuđena što se taj dan nisu čule i podijelile dnevne zadatke. Bivša šampionka šokirala ju je viješću: "Trenutno ne mogu pričati. Danas sam dobila rezultate patološkog nalaza. Pokazalo se da imam zloćudni tumor u jajovodu, idući tjedan idem na operaciju, a zatim na kemoterapiju".

Trebalo joj je vremena da organizirati se i pripremiti za "fajt" s rakom, što je njezina televizijska kuća poštivala i omogućila joj privatnost. A kad je sve posložila, Chris Evert je ovog vikenda vijest o malignoj bolesti podijelila s cijelim svijetom, piše “The Sun”.

- Kao netko tko je uvijek imao kontrolu nad svojim životom, nemam pojma kako ću reagirati na kemoterapiju. Moram se prepustiti nečem višem - izjavila je osvajačica 157 pojedinačnih naslova, uključujući sedam French Opena, šest US Opena, tri Wimbledona i dva Australian Opena, kao i osam trijumfa Fed Cupa sa SAD-om.

image

Bivša američka tenisačica ukupno je 260 tjedana bila prva na WTA ljestvici.

SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Kraj još jedne velike ljubavi: Zajedno su prošli najveće životne izazove, a uskoro su trebali proslaviti 19 godina veze!

Kasno na pregled

Razlog zbog kojeg nade polaže u "najvišu instancu" bolni je gubitak tri godine mlađe sestre Jeanne Evert Dubin. Bila je tenisačica, a 2020. podlegla je istoj bolesti u dobi od 62 godine.

Srećom, Chris Evert je za bolest, za koju očito ima genetske predispozicije, doznala u ranoj fazi, nakon preventivne histerektomije. Rak se nije proširio, a ovog tjedna započela je svoju prvu od šest planiranih kemoterapija, objavila je njezina televizijska kuća. Redoviti pregledi, testovi na količinu proteina antigena te vrste raka u njezinoj krvi (tumorski markeri), ultrazvuk i magnetna rezonancija, dosad su bili negativni. Da nije pazila na zdravlje, šanse protiv iznimno podmuklog raka jajnika, bile bi joj puno manje, izvještava ESPN.

Njezina sestra nije bila te sreće. Prvi znakovi da nešto nije u redu pojavili su se u listopadu 2017., kad su žurile na let za Singapur gdje se održavalo WTA finale. Teniski "obračun" Caroline Wozniacki i Venus Williams bio je najvažniji događaj tog mjeseca. Umalo su zakasnile, a Chris Evert tada je primijetila da njezina sestra gubi dah. Obećala joj je da će posjetiti liječnika čim se vrate kući, no dok je to napravila, prošlo je neko vrijeme.

- Kao mnoge druge žene, Jeanne je bila zauzeta brigom o svima ostalima - otkrila je kasnije bivša šampionka. Dok je otišla na pregled, rak se proširio.

Podrška kolega

- Čak 70-80 posto raka jajnika dijagnosticira se u fazi 3 ili 4 fazi. Dovoljna su samo tri mjeseca da se bolest iz prve faze proširili na trbuh - pojasnio je Dr. Joel Cardenas s odjela za ginekologiju i onkologiju na klinici Cleveland na Floridi, liječnik teniske legende. A ona je, pak, vrlo teško podnijela posljednje dvije i pol godine života svoje sestre.

image

Omjer pobjeda i poraza Chris Evert najbolji je kod bilo kojeg profesionalnog tenisača u povijesti "bijelog sporta".

MEHDI TAAMALLAH/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA MEHDI TAAMALLAH/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Imala je samo 25 godina kada joj je dijagnosticiran rak jajnika: 'Najviše sam strahovala da nikada neću imati djecu'

- Opisala bi ih, u nedostatku bolje riječi, kao brutalne. Nosila se s brojnim kemoterapijama, eksperimentalnim tretmanima, operacijama, zahvatima, portalima, iglama i podmuklim bolom. Borila se do gorkog kraja. Obitelji koja ju je pratila na tom putovanju, bilo je bolno gledati je - ispričala je teniska legenda. Sve o sestri i vlastitom borbi za život podijelila je kako bi podsjetila žene brinuti se o sebi. Bivša tenisačica Billie Jean King je napisala: "Šaljem ti ljubav i iscjeljujuće misli". Španjolska igračica Paula Badosa, koja je ovog tjedna pobijedila na WTA turniru u Sydneyu (pripremni turnir za Australian Open), poručila joj je:"Želim vam brz oporavak! Čuvaj se, šaljem veliki zagrljaj!" I kanadski tenisač Felix Auger-Aliassime misli na nju:"Svima ste nam nadahnuće”. Njezina nekadašnja najveća suparnica i prijateljica Martina Navratilova poručila joj je na Twitteru: "Svi smo uz tebe, Chrissie. Ti si prava šampionka, ne sumnjam da ćeš pobijediti i ovog protivnika!"

Linker
30. travanj 2024 23:46