Mnogi turisti ovog ljeta žele ljetovati na dalekim svjetionicima...
 Privatni album
Odmor kakav zaslužujete

PONOVNO OTKRIVAMO HRVATSKU Omiljene ljetne destinacije naših travel blogera

Njima je život stalno u kovčegu, a lista želja sve je duža. Proputovali su pola svijeta, bili na mnogim egzotičnim lokacijama i upoznali različite kulture, no i dalje obožavaju istraživati vlastitu domovinu. Domagoj Sever, Katarina Moškatelo i bračni par Karuza otkrili su nam kako izgleda odmor kakav zaslužuju.

Domagoja Severa (35), jednog od najpoznatijih hrvatskih travel blogera i fotografa, na društvenim mrežama prati više od 100 tisuća ljudi. Njegove fotografije s Cipra, Farskih otoka ili iz Indonezije oduševljavaju, ali i sam priznaje da najviše voli otkrivati Hrvatsku i sve njezine ljepote.

"Proljeće i ljeto sam planirao provesti u Maroku, na Islandu i u Grčkoj. Jedan dio je svakako bio rezerviran za Hrvatsku, no sada se to produljilo, što mi i ne pada toliko teško. Zadnjih nekoliko tjedana bio sam na čak sedam predivnih hrvatskih otoka, zatim u Istri, Slavoniji, u Međimurju i Lici. Puno smo radili, snimali razne kampanje, ali usput i uživali", otkriva Domagoj.

cof
Privatni album
Domagoj već nekoliko godina ljetuje u Veruniću, mjestu s 40-ak stanovnika, u blizini svjetionika Veli Rat. Mjesto je poznato po bogatoj gastronomskoj ponudi i kulturno-povijesnoj baštini, posebno po crkvi Gospe od Karmena iz 1697.

Omiljena mjesta za odmor u Hrvatskoj su mu Komiža, Verunić i Lastovo. "Komiža je za mene Mediteran kakav je nekada bio, grad opuštene atmosfere, predivne arhitekture, gdje se često osjećam kao da sam u nekom filmu. Verunić je moje utočište na Dugom otoku, nalazi se u blizini svjetionika i predivne plaže Sakarun te na samo 15 minuta vožnje od Velog žala. Ondje sam sasvim slučajno upoznao ljude kod kojih ljetujem skoro sedam godina i osjećam se kao kod kuće. Lastovo obožavam jer u samo nekoliko koraka iz dvorišta dolazim do tirkiznog mora", govori Domagoj, inače kontinentalac rodom iz Ivanca. Iako ljeto većina ljudi uglavnom provodi na obali, on preporučuje da barem dio godišnjeg odmora odvojimo za unutrašnjost Hrvatske. "Slavonija je gastronomski raj, Zagorje ima predivne dvorce, a Lika je idealna lokacija za one željne planinarenja i svježeg zraka. Zapravo mislim da nismo svjesni u kakvoj predivnoj zemlji živimo, a smatram da svaki Hrvat mora obići naše parkove prirode i nacionalne parkove. Takvih prirodnih ljepota nema nigdje drugdje, vjerujte mi", zaključuje Domagoj.

Katarina Moškatelo: Motorom po otocima

Nakon 13 godina provedenih u radijskom eteru Katarina Moškatelo (37) odlučila je krenuti u slobodnjačke vode. Njezin glas sada slušamo u brojnim reklamama, na događanjima i panelima koje često moderira, a nedavno je pokrenula prvi domaći travel podcast 'KiloMetri' gdje su joj gosti najpoznatiji hrvatski zaljubljenici u putovanja. "Moja ljeta su uvijek rezervirana za otoke. Posljednjih 15 godina sam imala između dva i tri tjedna godišnjeg odmora, što mi je teško padalo. Zato sam zadnja dva ljeta najopuštenija na svijetu, odlučila sam se za malo manje rada, a malo više uživanja", kaže Katarina.

Privatni album
Katarina se odmara na rodnom Hvaru, gdje uživa u predivnoj skrivenoj uvali Dubovica smještenoj osam kilometara istočno od grada Hvara, poznatoj po zanimljivom podmorju i šljunčanom žalu.

Njezin ljetni 'predah' počeo je još u svibnju, na rodnom Hvaru, a odlazak na Brač i Lastovo također nisu isključeni. "A tek onaj dio bez ikakvog plana, tko zna... zove Vis, zove Korčula, vidjet ćemo! Mali motor, ja i srcu dragi čovjek...", govori Katarina. Nije nam otkrila previše detalja o svojem omiljenom tajnom skrovištu na hrvatskoj obali.

"Iako ne želim da se na mojem komadiću raja sutra stvori gužva, reći ću samo ona divna uvala Dubovica, kad prođete tunel prema Hvaru. Treba malo propješačiti, ali vrijedi", kaže Katarina. Na popisu želja nema puno mjesta jer, kako kaže, sve što želi posjetiti i obići, obično realizira u kratkom roku i bez previše planiranja. No jedna lokacija već joj je neko vrijeme na pameti – Kotli, selo nadomak Humu, u kojem nema stanovnika, samo predivna priroda. Smatra da bi svaki Hrvat trebao biti zahvalan na svemu onome što ima upravo u svojoj domovini. "Trebamo osjetiti ljude oko sebe i biti zahvalni na svemu, od izvora pitke vode dok se svijet bori za svaku kap, do starih baka i djedova koji čuvaju našu tradiciju i običaje. Naša Hrvatska ima predivnu dušu, a mi samo trebamo obratiti pozornost na nju i uživati u svakom kamenu, livadi, drvetu, rijeci i otoku", kaže Katarina.

Privatni album
Slavonija i Baranja obiluju prirodnim ljepotama i nevjerojatnom gastronomskom ponudom. Svakako se isplati posjetiti Kopački rit, razgledati tvrđavu Brod, uživati na Papuku te kušati najfiniji specijalitet - baranjski kulen - tvrdi obitelj Karuza.

Adriana i Vedran Karuza: Napokon u Slavoniju

Riječani Adriana i Vedran Karuza vjenčali su se u Las Vegasu. Prvo zajedničko putovanje bilo je u Pariz, a ubrzo im se prtljaga povećala za još jedan kovčeg, onaj kćerkice Lare, danas osmogodišnjakinje, koja je s roditeljima obišla dobar dio svijeta. "Vis je naša ljetna rezidencija i naše sretno mjesto. Tamo provodimo gotovo svaki ljetni odmor pa ni ova godina neće biti iznimka. Nedavno smo posjetili Istru, istraživali smo Motovun i Oprtalj i oduševili se, a plan je i prvi put otići u Slavoniju i Baranju. Ne dopuštamo da nam situacija oko koronavirusa pokvari doživljaj, pazimo na sigurnost i udaljenost i uživamo u prirodi i na moru", govori Adriana, inače novinarka koja piše o njihovim obiteljskim putovanjima na blogu Kruzovi.

Obitelj zaljubljenika u putovanje posjetila je, među ostalim, Japan, Zanzibar, Maroko, Maltu, no njihova ljeta su uvijek rezervirana za hrvatsku obalu. "Nekad mislim da nam pola života ne bi bilo dovoljno da obiđemo sve što želimo u Hrvatskoj. Trenutačno su nam pri vrhu liste želja već spomenute Slavonija i Baranja, Kudin most na Krupi i Zrmanja. Ako vam nedostaje inspiracije pri odabiru kamo otići ovo ljeto, predlažemo Modru špilju, Stinivu, unutrašnjost Istre, Liku i rijeku Gacku, Kotle, Međimurje...", kaže Adriana.

Čitajte i:

Recept za punjenje baterija: Poznata psihologinja otkriva koliko treba trajati idealni godišnji odmor

Nadomak Zagreba savršena je destinacija za ljubitelje biciklizma, imaju 8 ruta i prekrasnu prirodu

Odmor nikad nije bio bliže! Uživanje u srcu zelene oaze zagrebačkog prstena

Vodič najljepših mjesta za odmor uz slatku vodu: Bajno ljeto na kontinentalnim plažama

Linker
19. travanj 2024 20:14